Vrijheid, vrije wil en astrologie

Advertenties

Padvindsters_en_padvinders_onderweg_tijdens_de_20e_vierdaagse._–_F40121_–_KNBLO Deze column schrijf ik op Bevrijdingsdag 5 mei 2016, buiten bij een zalige temperatuur maar met mijn gedachten bij de mensen die je allerminst ‘vrij’ kunt noemen. Wanneer ben je nu eigenlijk helemaal ‘vrij’ en is dat plezierig? Een mens moet nu eenmaal leven in een groep (familie, club, landgenoten), want helemaal alleen lukt het niet echt. Dat vraagt om voortdurende bijstelling van je ‘vrije’ zelf. Je kunt niet ECHT doen wat je zou willen en soms is dat maar goed ook!:) De illusie van ‘vrijheid’ willen we echter maar al te graag voor ogen hebben. Daarom wegen we de mate van vrijheid af tegen onvrije situaties (gevangenschap, bezetting door de vijand, bedrukkende politieke correctheid, fysieke beperking enzovoort). Soms zit de ‘onvrijheid’ in jezelf besloten. Dan kun je niet anders dan rekening houden met iedereen en alles. Wanneer je je uit op Twitter, Facebook of op het internet in het algemeen, dan kun je beter aan zelfcensuur doen voor je op de ‘publiceer-knop’ drukt en ten prooi valt aan de hoon en haat van anderen of erger: aan aangifte, soms om bijna niets. De columns zijn voor iedereen leesbaar (maar niet voor iedereen begrijpelijk). Ik zou ze met wachtwoorden kunnen beveiligen, als het moet. Of de column moeten neutraliseren…En dat laatste doe ik veelvuldig. Mijn eerste opzet komt nooit online:). Maar …

…omdat de column een soort van ‘astro-journaal’ is, gaat het toch ook weer over de Turkse president Erdogan, de man met de Zon vierkant Mars voor het snelle aanbranden, die nu progressieve Zon inconjunct Mars heeft. Inconjuncten brengen uit balans en Mars doet zeer. Ebru Umar raakt hem precies nu hij met zichzelf en de buitenwereld overhoop ligt, op het verkeerde moment. Ik heb al eerder de ‘color-horoscope’ van Astro.com aanbevolen en dan met name het deel ‘roles you play’. De alinea’s van Recep Erdogan zijn:

  • Brave
  • Lone Warrior
  • Winner
  • Thirst for life
  • Sensitivity (en dat betekent overgevoelig voor het gedrag en de kritiek van anderen).

Het laatste brengt veel Turken in de problemen. Hij pikt geen kritiek, zelfs niet het kleinste grapje. Zo’n inconjunct met Mars kun je ook zien als een waarschuwing voor ziekte of verwonding.

astro_245gw_3605_recep_tayyip_erdogan_adb_201655.48094.54195

Wat was er verder in het nieuws in ons land? Een Nederlandse DJ ontdekte niet de vader van de te vroeg geboren tweeling van zijn vriendin te zijn. Zijn ‘Color Horoscope’ geeft als lijstje ‘Once bitten’, Self Protection, Sensitive, Strong character. En dat vind ik dan opmerkelijk, gegeven de situatie. Ik ga het niet vertalen of aanhalen (wie meer wil weten moet zelf de research maar gaan doen), ook al omdat het gaat om iemand’s privacy (al is hij er zelf erg open over). Met progressieve Zon driehoek Pluto zit hij in een periode van uitdagingen, transformatie en kwesties van eigenwaarde. Tegelijk doen er transits mee als transit Pluto conjunct Mercurius. Op Astropost beschreef ik dit transit als ‘de moeilijke les’*). Het is een aspect dat aangeeft dat je opinie en je opvattingen op de proef worden gesteld of dat een bericht je diep raakt. In de geboortehoroscoop heeft hij Zon in Waterman, Maan in Vissen (de True Believer http://universal-tao-eproducts.com/mp/files/sun-moon_aquarius-pisces.pdf ). Recep Erdogan is met zijn karakter-combinatie volgens deze site een ‘sofist’ met een bijbetekenis van ‘iemand die alles kan recht praten wat krom is’. Ik ben het type ‘de padvinder’. Vandaar het plaatje. Mijn vader was erop tegen dat ik padvinder werd, vroeger. Dus moet ik het ‘figuurlijk’ doen bij het zoeken naar nieuwe wegen (bijvoorbeeld hier).

En dan kom ik terug waar ik begon: hoe vrij ben je eigenlijk in je keuzes? Waar zit de vrijheid van Erdogan om niet op zijn tenen getrapt te zijn? Waar is de vrijheid van die dj om niet juist die vriendin te kiezen? En hoe vrij ben ik, nu in mijn rolstoel, om niet eigenwijs en koppig door te gaan met astrologie, ook al trekken veel mensen daarvoor hun neus of wenkbrauwen op? Kiezen we zelf of worden we door ons karakter, de omstandigheden en de situatie willens en wetens in een bepaalde richting geleid? Deze week ‘ontdekten’ geleerden dat de ‘vrije wil’ misschien een illusie is…(zie bij de links). Maar hoe vrijer je land is, hoe meer ruimte voor vrije wil, lijkt mij.

Ik neem nu de vrijheid om dit te posten en lekker van de zon te genieten!

LINKS

*) http://astropost.blogspot.nl/2013/07/the-difficult-decision-transit-pluto.html

http://www.sciencealert.com/our-concept-of-free-will-could-all-be-an-illusion-new-research-suggests

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten