Horoscoop van Goeie Mie

Advertenties

Dit is het verhaal over de horoscoop van een historische figuur in Nederland: de seriemoordenares Goeie Mie. Je vindt hier haar geboortehoroscoop en de progressies en transits op de dag van haar arrestatie (15 december 1993). Ik hoop dat dit verhaal bijdraagt aan je kennis van astrologie!

OVER GOEIE MIE

Goeie Mie’s naam was officieel: Maria Catharina van der Linden – Swanenburg. Ze werd Goeie Mie genoemd omdat ze zo behulpzaam was in de familie en in de buurt. Ze werd geboren in 1839 (op 9 september in Leiden en om ca. 10.00 uur) en overleed in 1915 in de gevangenis. Ze was veroordeeld voor het vergiftigen van veel mensen die ze zogenaamd ‘hielp’. Er is zekerheid over minstens 16 door haar vermoorde personen, meestal leden van de schoonfamilie en buren. Ze vermoorde ook haar eigen ouders en een zuster. En passant werden er ook slachtoffers invalide door een poging tot vergiftiging.

Het ging haar om de uitkering van de verzekering. Ze kreeg 50 gulden per geval. Hoe deed ze dat? Ze adviseerde een levensverzekeringspolis aan de toekomstige slachtoffers, betaalde desnoods zelf de premie en incasseerde de uitkeringen zonder dat er een haan naar kraaide.
Dokters namen de moeite niet te kijken waaraan een arme sloeber was overleden. 
Verzekeringsmaatschappijen keken in die tijd niet op van overlijdensgevallen. Velen stierven jong, immers.

Ze kocht vervolgens operment, een bestrijdingsmiddel tegen luizen, en scheidde de arsenicum van de rest van het middel. Dat was gemakkelijk te doen, omdat er slecht werd gemixt.

LEVEN

Van haar eigen negen levend geboren kinderen werden er slechts drie volwassen. Het is niet onwaarschijnlijk dat al die sterfgevallen en haar traumatische jeugd hebben bijgedragen aan haar latere moordlust. In haar jonge jaren stond ze vaak met de ouders op straat, omdat die geen geld hadden om de huur te betalen. Goeie Mie was getrouwd (tot haar man van haar scheidde bij haar veroordeling). Ze trouwde op 29-jarige leeftijd en had toen al drie kinderen gekregen, waarvan er eén overleefde. In tien jaar tijd kreeg ze zes kinderen. Daarvan stierven er vier.

Ze stond ze bij familie en buren bekend om haar hulpvaardigheid en goedheid. Maar toen ze ongeveer 40 jaar oud was begon ze haar buren te vergiftigen. Niet allemaal om het geld, sommigen werden zo maar vermoord. En het geld bewaarde ze, tot het haar bij haar vonnis werd afgenomen. Het hebben was kennelijk belangrijker dan het uitgeven.

PSYCHISCHE TOESTAND

Haar advocaat gaf aan dat Goeie Mie geestelijk niet gezond zou zijn. Zelf heeft ze nooit spijt betuigd. Ze vroeg om een genadige straf en kreeg in plaats daarvan levenslang dwangarbeid opgelegd. Tweeëndertig jaar lang was dat haar lot, tot ze overleed. 

Er is geen foto van Goeie Mie. Ze werd beschreven als een vrouw met een normaal postuur, een rond gezicht en erg zwart haar (dus nog geen grijs haar. Tweelingen ascendant klopt dus! Zie Astromarkt….)

Je ziet, een combinatie van karakter, motief en omstandigheden, mogelijkheden etc. die we terug zullen vinden in de horoscoop. Die horoscoop moeten we zien in het licht van haar sociale positie en met de kennis over de omstandigheden in die tijd.

ASTROLOGISCHE AANWIJZINGEN

Omstandigheden alleen maken een mens nog niet tot seriemoordenares. Het gaat om de combinatie van de situatie en het karakter. De horoscoop laat een ‘plaatje’ zien dat past bij wat wij weten van Goeie Mie.

De helft van haar posities zijn retrograde, inclusief de heerser van de Ascendant, Mercurius. Deze Mercurius ontvangt alleen moeilijke aspecten, waaronder een vierkant met Saturnus. Dit geeft aan dat in die moeilijke tijden en met die moeilijke achtergrond het leven van Goeie Mie extra hard was.

 Een andere indicatie is de wederzijdse receptie van de sterke Mars in Schorpieon met de eigen heerser, Pluto. Dat wijst op de mogelijkheid van het gebruik of misbruik van macht, kracht of invloed door jezelf of door anderen.

Er zijn drie zeer nauwe aspecten in haar horoscoop (Heer 1, Mercurius vierkant Saturnus), Mars met Uranus en Venus met Pluto. Als er een transit plaatsvindt worden door ‘overdracht van licht’ meerdere planeten tegelijk ‘geraakt’. Dat geeft intense ervaringen en cruciale levensmomenten aan.

Met Neptunus conjunct het MC en Uranus als dispositor van het MC is het niet vreemd dat ze bekend stond als helper in de nood. Deze planeten staan ook in wederzijdse receptie. Dat kun je lezen als het onverwacht (Uranus) verlies (Neptunus) van een reputatie (MC). Neptunus-MC kan op de idealist en hulpverlener wijzen en Uranus op de wereldverbeteraar. Zo is ze misschien ooit begonnen met haar liefdadig werk.

Mars maakt een vierkant met het MC en Mars is prominent (verbonden met het lentepunt Nul Ram. Daarmee is kordaat optreden deel van haar imago en door de wederzijdse receptie met Pluto is er leven en dood (onlosmakelijk) mee verbonden.

WAAROM ?

Niet alleen de omstandigheden, de situatie en genetische aspecten moeten worden meegewogen, ook de horoscoop laat meer dan 1 aanwijzing zien voor de mogelijkheid van het belang van het thema van de onnatuurlijke dood (Mars-Saturnus-Pluto). Zoals altijd zijn er minstens 3 indicaties, in dit geval zelfs 7!

1. Mars in Schorpioen op Nul Ram in wederzijdse receptie met de orientale Pluto, in een T-vierkant met Neptunus…Gewelddaad met gif of stiekum en stil geweld toepassen.

2. De midpunten Mars/Saturnus en Mars/Pluto vormen in combinatie: gewelddadige dood (zie Astro Trio). Deze midpunten zijn in haar horoscoop verbonden met de Zon, Maan, Uranus en Maansknoop. (Uranus conjunct de Maansknoop: de gemeenschap schokken).

3. Saturnus maakt een wijd anderhalf vierkant met Pluto: harde confrontaties!

4. De sterke Venus in Weegschaal opponeert met Pluto. Dat aspect maakt wensen intens, geld een uitdaging, macht het meest gewenste. Venus is conjunct Jupiter! Je ziet de combinatie Venus/Jupiter/Pluto (een succescombinatie, zie Astro Trio), die wijst of veel geld en erg geliefd zijn. Daarom ook werd zij Goeie Mie…

5. Deze aanwijzing is voor de kopers van mijn boekje Astro Trio een gemakkelijke: Zon in conflict met zowel Uranus als Pluto…het arrestatieaspect.

6. De maansknoop conjunct Uranus EN Mars/Saturnus -112.5 graden = EN Mars/Pluto – 45 graden – (gewelddadige dood in een gemeenschap).

7. Last but not least: Mercurius heer 1 is geheel geafflicteerd en retrograde, vierkant Saturnus en in verband met het 8ste huis. Het achtste huis is het huis van het geld van anderen, leven en dood, verzekeringen… 
Mercurius staat ook anderhalf vierkant Pluto, heerser van het achtste huis. De combinatie Mercurius/Saturnus/Pluto komt veel voor bij politici en wijst op een strategische manier van denken (schaken).

ARRESTATIE

(alleen de nauwste aspecten zijn gebruikt!)

1. Het teken van de progressieve Zon was aan het veranderen (een maand voor de arrestatie, ik denk bij de fatale overdosis moord). 
Als de progressieve Zon van teken verandert, verandert je manier van leven.

2. Er is een frustratie aspect tussen Transit Pluto en geboorte Uranus (de combinatie van de impulsiviteit en de radicale verandering, zoals arrestatie!)

3. Transit Saturnus inconjunct Progressieve Mercurius (slecht nieuws, afscheid nemen)

4. De Maan staat op de cusp van het 12de huis! (start van een periode ‘achter de schermen’)
\

5. Transit Saturnus oppositie Saturn (de nadelen van fouten maken)

6. FRAPPANT! Transit Saturnus maakt een exacte inconjunctie met de progressieve heer 1, Mercurius. Een bevestiging van de beperkingen die de geboortehoroscoop oplegt!

7. Transit Pluto inconjunct progressieve Zon: een uitdaging of probleem dwingt je tot ongewenste veranderingen.

8. De solaar horoscoop toont het MC in de 8ste graad van Weegschaal en dat is conjunct haar geboortemaan: een verandering van positie!

9. In haar solaar staat Saturnus op de descendant: afscheid, vertrek, scheiding.

10. Transit Pluto 135 graden van primaire Saturnus in een zeer nauwe orb.

Dit waren drie aanwijzingen voor veranderingen, vier voor beperkingen (Saturnus) en drie voor problemen (Pluto): die dag was er een erg harde wijziging in haar bestaan.

CONCLUSIE

Een horoscoop moet je altijd zien in het licht van de omstandigheden. Deze vrouw was erg arm en had een miserabel leven. Ze verloor de meeste van haar kinderen, had een alcoholische vader en soms geen huis. Dit harde bestaan werd ‘opgelegd’ aan een vrouw met Maan en Venus in Weegschaal, Venus conjunct Jupiter op het midpunt Ascendant/MC. Dat zijn aanwijzingen voor een vrouw met behoefte aan liefde, luxe en comfort. Dat had ze nu juist niet. En alle moeite was voor niets. Ze kreeg een nog slechter leven in de gevangenis. In andere tijden, andere omstandigheden, was ze ongetwijfeld anders terecht gekomen. Maar met haar horoscoop, daar, in die tijd, draaide het erop uit dat ze weliswaar bekend werd, maar dan om de verkeerde reden.

(c) Astromarkt

Deze analyse is eerder op Astromarkt gepubliceerd en later op Astrodomein geplaatst.

Reacties gesloten