Huizen in de horoscoop

Home » Astrologie » Duiden » Huizen » Posities in huizen 1 t/m 6

POSITIES IN DE HUIZEN EEN, TWEE, DRIE, VIER, VIJF EN ZES

HUIZEN IN DE HOROSCOOP

 Welkom bij Astromarkt. Hier vind je voorbeelden van beschrijvingen van de posities van Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto in de eerste zes van de twaalf huizen (de 12 sectoren) van de geboortehoroscoop. De volgende zes huizen worden beschreven op een volgende pagina. Om te weten in welk huis de hemellichamen staan is een geboortehoroscoop met geboortetijd nodig! Kies hier uit de huizen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 of 12.

EERSTE HUIS

Het eerste huis houdt verband met de ascendant. Immers, de cusp (het begin) van het eerste huis is de ascendant. Daarmee is het het huis dat laat zien hoe je optreedt en wat je doet. Maar ook wat de mensen opvalt aan jou. Andere aanwijzingen hiervoor zijn de ascendanttekens en de aspecten op de ascendant.

 Zon in het eerste huis

Jij valt op, treedt op als leider of bent toonaangevend in het gezelschap. Je hebt het helemaal zelf gemaakt. Je bent helder, duidelijk, soms bazig…Met de juiste aspecten zie je er gezond en levendig uit; stralend!

Als ook Mercurius hier staat ben je iemand die meteen zijn of haar mening over alles en nog wat gaat geven.

Als je ascendant Leeuw hebt en zon in het eerste huis in de Leeuw heb je het voorkomen van een ‘superstar’ of in ieder geval het doen en laten ervan… Natuurlijk zou dit worden getemperd met een aspect van Saturnus en aangewakkerd met een vierkant van Jupiter.

 Oliver Cromwell had Zon, Mercurius, Pluto en Uranus in het eerste huis en zal direct alveel indruk hebben gemaakt.

James Ensor had Zon in één en Neptunus op de ascendant.

 Maan in het eerste huis

Jij bent iemand die persoonlijk is in het optreden en emoties toont. Daardoor schijn je nogal eens te veranderen. Zo heb je ook vaak een ander kapsel of een andere kledinglijn. Mannen met deze positie zijn aantrekkelijk voor vrouwen. Vooral als je Kreeftascendant hebt en alleen als je een vrouw bent ben je met Maan in I op en top een vrouwelijk type. Jij bent populair omdat je zo gewoon bent of precies zoals het hoort…volgens de mode.

 Een voorbeeld hiervan is Sylvia Millecam (zie ook Uranus in het eerste huis). Ook Madonna heeft de Maan in het eerste huis, op de ascendant.

 Mercurius in het eerste huis

Jij bent degene met het hoogste woord. Heb je ook Tweelingen ascendant? Dan ben je de vlotte prater die direct gezelfschap en aansprak zoekt. Met Maagdascendant komt de kritische noot naar voren. Dan kun je erg kieskeurig overkomen! Je optreden is zakelijk en kordaat. Anderen vinden je slim of intelligent. Staat Mercurius dichtbij je ascendant dan heb je scherpe oogjes die alles zien en kijk je veel in het rond.

 Theresa van Avila had Mercurius in het eerste huis.

Venus in het eerste huis

Charmant, lief en aardig en misschien zelfs mooi; genoeg om de mensen aan je kant te krijgen. Met ascendant Weegschaal geeft dit veel aantrekkingskracht (voor zowel mannen als vrouwen). Bovendien ben je een echte diplomaat en kwets je niet graag. Met ascendant Stier komt de luxe kant van Venus naar voren. Dan toon je vooral graag je goede smaak bij een eerste kennismaking. Bij afflictie van moeilijke planeten als Mars, Saturnus, Uranus, Neptunus of Pluto kunnen vrouwen met Venus in I de verkeerde indruk geven en mannen met deze positie flirten. Een algemeen nadeel van Venus in het eerste huis is de neiging vooral ook te lief voor jezelf te zijn. Je weegschaal vertelt je dan waarom…

President Putin van Rusland heeft Venus in het eerste huis in Schorpioen. Venus prominent komt veel voor bij politici. In het teken Schorpioen krijgt de diplomatieke charme hier wel een stekelig kantje mee: alléén als je door de verdedigingslinie heen bent! 

Peter Paul Rubens had Venus in het eerste huis. Een voorbeeld van een vrouw met Venus in het eerste huis is konining Emma.

Mars in het eerste huis

Energiek aanpakker die het liefst allemaal zelf even doet. Pas daarbij op voor ongelukjes! Heb je een Ramascendant dan ben je bij uitstek de impulsieve doener en kun je in alle sloten tegelijk lopen als je niet oppast.

Howard Dean heeft Mars en Jupiter in het eerste huis staan. Condoleezza Rice heeft ook Mars in het eerste huis, net als Al Gore. Kardinaal Richelieu had Mars in één.

Casanova had Venus, Mars en Jupiter in één. Winston Churchill had ook Mars en Jupiter in het eerste huis. De succesvolle aanpak leefden ze op verschillende terreinen uit:)

Jupiter in het eerste huis

Beetje arrogant, want je bent de wijste en degene die de anderen een lesje leert of vertelt hoe zij het moeten doen. Maar dat doe je wel opgewekt en optimisitisch! Met Boogschuterascendant ben je soms wel erg uitbundig op het eerste gezicht. Met Vissenascendant houd je je overtuiging nog wat vóór je bij een eerste contact. Dan komt vooral je tolerante en tegemoetkomende kant bovendrijven en ben je soms te gul. Zelftoegeeflijkheid is een andere kant van Jupiter in het eerste huis. De gevolgen vind je in het artikel over overgewicht….

Voorbeelden: Uri Geller heeft Jupiter in het eerste huis (en ook Maan en Venus). Christiaen Huygens had Jupiter in het eerste huis, net als kroonprins Rudolf. Shakespeare had zowel Jupiter als Saturnus in het eerste huis staan.

Saturnus in het eerste huis

Zuinig, gereserveerd en voorzichtig treed je naar buiten. Afstand is voor jou belangrijk. Met een Steenbokascendant kijk je heel lang de kat uit de boom en ben je niet geneigd de ladder te pakken om een handje te helpen. Je houdt je dan strikt aan de voorschriften, de regels en de handleiding. Waarom al die voorzorgen? Saturnus in het eerste huis is bang zijn (of haar) gezicht te verliezen.

 Camilla Parker Bowles heeft Saturnus is het eerste, met Pluto samen. Dat geeft iets ongenaakbaars. Edgar Allan Poe had Saturnus en Neptunus in het eerste huis. Edouard Manet had Saturnus in één.

Uranus in het eerste huis

Jij hebt iets bijzonders of rebels in je optreden en kunt daarbij shockeren. Je onafhankelijkheid en eigenzinnigheid is het eerste dat mensen van je zien. Pas op voor letterlijke en figuurlijke botsingen. Met Watermanascendant wordt dat nog eens versterkt. Je bent wel een gemeenschapsmens met sociaal gevoel. Echter, je vrijheid is je grootste liefde. Vooral bij afflicties veroorzaak je soms afstand tot anderen en onbegrip. Misschien door je uiterlijk, misschien door je afstandelijke houding.

Koningin Beatrix heeft Uranus in het eerste huis. Ook Sylvia Millecam had deze stand, net als Socrates, kroonprins Rudolf (op de ascendant, net als Ronald Jan Heijn en Karin Carpenter), Bach en Händel.

Neptunus in het eerste huis

Jij hebt iets geheimzinnigs of vaags in je manier van doen dat je buitengewoon fotogeniek maakt. Pas wel op met drank en drugs of medicijnen. Met Vissenascendant en Neptunus in het eerste huis lijk je een zwever en een dromer en niet helemaal van de wereld.

Met deze positie van Neptunus kun je mediamiek zijn of een mystieke uitstraling hebben.

Een voorbeeld hiervan?Cat Stevens. Ook George Washington, Rasputin en Francisco Goya hadden Neptunus in één, met moeilijke aspecten.

Pluto in het eerste huis

Je maakt indruk met je optreden en weet sterk over te komen. Door te overdonderen weet je je zin te krijgen. Ook kun je goed het type de held uitbeelden als je een man bent. Vrouwen met deze positie van Pluto zijn invloedrijk en maken sterke gevoelens los bij anderen (soms in hun voordeel, soms in hun nadeel…).

Met een Schorpioenascendant ben je sterk in het doorgronden van de mensen om je heen en krijg je die indringend blik die mensen wel eens wil afschrikken.

 Voorbeelden: Christopher Reeves, Copernicus, Abraham Lincoln, George W. Bush en Mick Jagger zijn voorbeelden van mannen; koningin Juliana en Camilla Parker Bowles van vrouwen met Pluto in één.

Terug naar boven

 


 TWEEDE HUIS

Het tweede huis is het huis van je bezit en je inkomsten en daarmee van datgene dat je zekerheid verschaft in het leven.

 Zon in het tweede huis

Het zonnetje schijnt in het huis van de financiën. Kan het beter? Alleen bij afflicties (in de geboortehoroscoop of door een transit) kan zich zo nu en dan een ongezonde geldsituatie voordoen. Het is wel zo dat alles voor jou om de zekerheid van een inkomen draait. Afhankelijk van het sterrenbeeld van jouw Zon beschouw je de zekerheid van het inkomen als een manier om actief, comfortabel, slim, huiselijk, royaal, kieskeurig, prettig, intens, ruim, verzekerd, steeds anders of romantisch te leven (in de volgorde van de tekens).

 Oscar Wilde had Zon in het tweede huis. Domela Nieuwenhuis had Zon en Mercurius in het tweede huis.

Maan in tweede huis

Soms is het er wel, soms is het er niet. Periodiek heb je toestanden met geld en daarom doorlopend behoefte eraan. Bezit is voor jou emotie. Dat is des te sterker als de Maan in eigen teken (Kreeft) staat of in het teken Stier. Mogelijk (en met andere aanwijzingen!) heb je acteertalent.

 John Travolta heeft Maan in de Maagd in het tweede huis. Antoni Gaudi had eveneens de Maan in twee, in het teken Weegschaal.

Mercurius in het tweede huis

Jij denkt steeds aan methodes om je inkomen of je bezit te vergroten. Je bent iemand die verstandig en zakelijk met geld omgaat. Allen bij afflicties of moeilijke transits word je nerveus over je inkomenspositie.

 Jan Ligthart had Mercurius in het tweede huis. Zo ook Sven Hedin (ontdekkingsreiziger die vooral Azië bezocht)

Venus in het tweede huis

Jij houdt van geld verdienen maar nog meer van geld krijgen. Geld is voor jou een manier om comfort en luxeartikelen te verkrijgen. Daarvoor zet je al je kwaliteiten in. Met Venus in Stier of Weegschaal kan dat je charme zijn. Een vierkant of oppositie met Pluto versterkt de behoefte aan financiële zekerheid zo erg, dat je er hebzuchtig van kan worden!

 Een voorbeeld is Brahms.

Mars in het tweede huis

Jij werkt voor je geld en bent steeds bezig met geld en geld verdienen. Je hebt de neiging het impulsief weer uit te geven ook…Vooral als Mars in Ram staat of in Weegschaal (dan doe je dit uitgeven samen met je partner).

 Machiavelli had Mars in het tweede huis in Vissen in oppositie met Pluto (door de oppositie met Pluto een mooi zinnebeeld voor machtsmisbruik op financieel gebied; over lijken gaan desnoods om je doel te bereiken)lalles doen om je doel te bereiken en daarbij ook over lijken durven gaan.’ les doen om je doel te bereiken en daarbij ook over lijken durven gaa.’

Jupiter in het tweede huis

Meer geld, toename van inkomsten en vergroting van je bezit, daar ga je voor. Je bent tegelijk een big spender, maar je komt er wel, je hebt er vertrouwen in. Zo nu en dan echter overschat je je inkomstenbron en geef je teveel uit. Er zit echter altijd een groeimogelijkheid op inkomensgebied vast aan deze stand van Jupiter. In het bijzonder als Jupiter sterk staat, dus in Boogschutter of Vissen. En met een zonteken Boogschutter en Jupiter in het tweede huis zit een hoger inkomen dan bij de start er zeker in.

Voorbeeld: Jupiter en Pluto staan in het tweede huis van Calvijn.

Met het systeem van gelijke huizen vind je in de horoscoop van Bill Gates Jupiter én Pluto in het tweede huis. Dat geeft een sterke groei van het inkomen aan en grote macht op dit gebied. Voor je je rijk rekent met deze stand: hij heeft 6 succesfactoren onder de midpunten! (NB Met Placidus komen Jupiter en Pluto in het derde huis in de horoscoop van Gates terecht…)

Bestsellerschrijfster Ruth Rendell heeft eveneens deze positie, net als Pim Fortuyn had.

 Saturnus in het tweede huis

Uit angst voor een tekort of door een nare ervaring van vroeger ga je voorzichtig met geld om. Soms te zuinig, zodat je jezelf tekort doet of bekend komt te staan als Scrooge met Kerstmis. Maar ook die had wel iets op de bank staan…

 Cornelis Lely had Saturnus in het tweede huis. Ook Theo van Gogh had Saturnus in twee.

 Uranus in het tweede huis

Traditineel staat dit voor alternatieve bronnen van inkomsten. Dat betekent dat je je geld niet op een gangbare wijze verdient of …uitgeeft. Hoop doet leven, daarom speculeer je of koop je veel bij Dayzers.

 Chr. Morgenstern (lyricus) had Uranus in twee, zo ook Koen Wauters

 Neptunus in het tweede huis

Jij bent een dromer op financieel gebied. Er zou een periode in je leven kunnen zijn dat je door werkeloosheid of naïef gedrag geld bent verloren of hebt gemist. In ieder geval komt en gaat geld bij jou op een eigenaardige manier. Maar ach, kan je dat ook maar iets schelen?

 Isaac Newton had Neptunus in het tweede huis. Willem Oltmans ook.

Pluto in het tweede huis

Geld is macht en dus wil je er veel van. Inkomsten en uitgaven controleren kan voor jou een obsessie of een probleem worden bij afflictie of door een moeilijk transit in een bepaalde periode. Je moet dan met geld bezig zijn.

 Voorbeeld (met gelijke huizen) zijn Marcel van Dam. Paul Verhoeven en Steven Spielberg met Pluto in het tweede huis. Vrouwen: Lucrezia Borgis

Terug naar boven


 

DERDE HUIS

Het derde huis is het huis van de naasten, je buren en je broers en zussen. Het is het huis van de communicatie en de uitwisseling van informatie. Je eerste lessen krijg je in het derde huis.

Zon in het derde huis

Je bent erg duidelijk in communicatie en kunt de dingen helder verwoorden. Alles draait bij jou om contacten met anderen. Geafflicteerd draait het in gesprekken wel erg om jouzelf.

Isaac Newton had de Zon in Steenbok in het derde huis.met goede aspecten. Edgar Allen Poe had Zon en Mercurius in het derde huis. Karl Marx had Zon en Maan in het derde huis. Onderwijzer, biologieleraar en schrijver Jac. P. Thijsse had Zon in drie.

Maan in het derde huis

Je hebt contact met anderen broodnodig. Vooral met bondgenoten en zielsverwanten. Ben je een man, dan heb je opvallend veel vrouwelijke kennissen. Andersom zijn er ook veel mensen die jou herkennen op straat. In het algemeen leer je het best door ervaring. Je bent erg nieuwsgierig en dat wordt versterkt door een aspect met Mercurius of heer drie.

 Leonardo da Vinci had de Maan en Jupiter in het derde huis in het teken Vissen. Jeanne d’Arc eveneens, maar dan in het teken Weegschaal. Madamme de Pompadour had de Maan hier in de Stier. Prinses Máxima heeft de Maan in Waterman in het derde huis

Shakepeare had Maan in drie in het teken Weegschaal.

Mercurius in het derde huis

Je kunt goed leren en bent verbaal sterk. Je weet feiten goed door te geven. Je schrijft en belt veel en leert gemakkelijk. Alleen: slechte aspecten van Uranus of Neptunus leiden je af.

 Regisseur Paul Verhoeven is een mooi voorbeeld van Mercurius in het derde huis.

 Venus in het derde huis

Je hebt spreek- en schrijftalent. Je weet je boodschap charmant en met veel gevlei te brengen. Als man heb je veel vrouwelijke kennissen. Met een goed aspect met Mercurius of heer drie kun je vlot schrijven.

 Christopher Reeves had deze positie, zo ook Tsaar Peter I.

 Mars in het derde huis

Met jou krijg je snel woorden. Je hebt een scherpe tong en je zegt wat je voor de mond komt. Er is kans op stotteren met deze positie van Mars omdat je te snel praat of denkt.

Je leert echter snel. Leren gaat bij jou het best door het zelf uit te proberen. Je neemt risico’s op reis en wilt te snel gaan. Pas dan op voor ongelukken. Vrouwen meet Mars in het derde huis hebben veel mannen om zich heen . Misschien broers?

 Maarten Luther had Mars, Venus en Saturnus in het derde huis. In de horoscopen van Victor Hugo, Koningin Emma en Oscar Wilde staat Mars in het derde huis.

Jupiter in het derde huis

Jij hebt de neiging teveel te praten en het beter te weten, maar het wordt je niet ernstig kwalijk genomen omdat je ook weer veel weet. Je doet soms wijze uitspraken. Je hebt wat men een brede algemene ontwikkeling noemt. Je kunt over veel dingen meepraten. Bij afflictie van Jupiter is het advies: uitkijken op reis.

 Karl May had zowel Jupiter als Saturnus in het derde huis. Antoni Gaudi had Jupiter in het derde huis.

Saturnus in het derde huis

Een beperkte of zeer conservatieve meningsvorming is jouw deel. Dat zou kunnen zijn omdat je weinig personen om je heen had om mee te praten toen je zeer jong was. Het is een positie voor een enig kind, bijvoorbeeld. Je focust scherp op één bepaald onderwerp en interesseert je niet voor andere. Dat beperkt je conversatiemogelijkheden helaas. Maar op jouw terrein ben je meester.

 Voorbeelden: Henri Polak

Uranus in het derde huis

Spanningen met de buren of broers en zusters? Het zit erin als Uranus is geafflicteerd (slecht geaspecteerd). Je kunt koppig vasthouden aan je eigen opvattingen met deze positie van Uranus, maar ook ineens heldere ideetjes krijgen en die bekend willen maken. Op reis kunnen zich onverwachtezaken voordoen.

 Wijlen Melly Uyldert heeft Uranus in het derde huis van de horoscoop, zo ook Henri Landru

 Neptunus in het derde huis

De fantasie, het ideeal en het geloof in het huis van het verstand kleurt de feiten… Je droomt nogal eens weg op school. Of je hebt bepaalde godsdienstige of mystieke meningen die je medescholieren of buren nogal vreemd vinden. Met Neptunus in dit huis mis je nogal eens de bus.

 Voorbeeld is Jan Pronk die in het goede gezelschap is van Copernicus, Balkenende, Honoré de Balzac . Auguste Rodin en Calvijn.

 Pluto in het derde huis

Sterke broers en zusters gehad? Je hebt in ieder geval de neiging je mening te verdedigen en een broertje dood aan school. Moeilijkheden met de buren of juist een intens contact. Het is voor jou alles of niets. Je bent iemand die de feiten onderzoekt of zich specialiseert in de kennis over éen bepaald onderwerp. Verbaal ben je sterk.

Terug naar boven

 Marie Curie had Pluto in het derde huis. 

VIERDE HUIS

Het vierde huis heeft te maken met je ervaringen, speciaal die ervaring die je hebt opgedaan in je jeugd, thuis bij je ouders. Afgeleid van deze betekenis is het vierde huis ook de sector waarin je gegevens vind over je huidige woonomgeving en gezin. Het vierde huis geeft ook het zelfbeeld aan (tegenover het tiende huis en het MC die aangeven wat je imago is).

Zon in het vierde huis

Het zonnetje in huis? Bij goede aspecten is dat zeker het geval. Je bent in de familie degene om wie alles draait of wilt dat graag zijn. Dus trek je op alle mogelijke manieren de aandacht van je familieleden. Thuis ben jij de baas! Het huis waar je woont en de woongeving zijn daarom een reflectie van jouw wil en wezen. Jij ziet jezelf als een leider of een ster.

Is je ascendant Leeuw en staat de zon in het vierde huis dan ben je iemand die in de eigen omgeving de aandacht trekt of wil trekken.

Met afflicties van de zon is deze positie een aanwijzing voor ongezonde toestanden in het ouderlijk huis.

Een paar voorbeelden: Ringo Starr, Jose Maria Escriva de Balaguer (oprichter Opus Dei, heeft Zon, Maan en Saturnus in vierde huis_)

Maan in het vierde huis

Met een beetje slechte aspecten loop je kans een moederskindje te worden. Ben je niet vaak bij moeders op bezoek, dan is het wel zo dat je je huis inricht en eet zoals bij moeder thuis. De familie heeft een grote invloed op jouw persoonlijk leven. Je bent gehecht aan je vaderland en familie. De familie gaat bij jou zelfs voor je partner! Jij ziet jezelf als een populair en aanhankelijk persoon.

Met afflicties van de Maan kan het huishouden ongewoon en ongeregeld zijn en moet er aandacht worden besteed aan de (eet-) gewoonten. Ook kan er dan in de jeugd een nare ervaring hebben plaatsgevonden, die later zwaarmoedige buien veroorzaakt.

 

Franz Jozef Strauss had deze positie van de maan, zo ook Robert MacNamara, Steven Spielberg en Paul Jambers, allen in het systeem van gelijke huizen.

Mercurius in het vierde huis

Bij jou thuis wordt veel gepraat, komt veel bezoek langs en wordt veel gelezen. Het is het huis van de intellectueel en de contactpersoon voor de buren. Ook broers en zussen, medestudenten of scholieren zijn vaak bij jou in huis te vinden. Je hebt immers graag mensen iop bezoek. Thuis was je het drukste en best lerende kind. Tot vreugde van je ouders heb je hun opvattingen overgenomen. Je vindt jezelf best slim, zakelijk, feitelijk en inteligent.

Met Maagd op de ascendant ben je wat selectiever in het uitnodigen van mensen en wat kritischer op de meningen van huis uit.

Voorbeeld is Richard Nixon met Maagd ascendant en Zon, Mercurius en Jupiter in IV

Indira Ghandi had Zon en Mercurius in IV

Venus in het vierde huis

Je bent iemand die van zijn of haar vaderland houdt en het huis met liefde inricht. Comfort en mooie dingen omringen je in je woonomgeving en je hebt mooie herinneringen aan ‘thuis’. Een prettige jeugd is jouw deel en dat geeft je een goede basis voor later. Je bent een goede gastheer of gastvrouw en vind jezelf best aardig.

Met de verkeerde aspecten op Venus ben je iemand die is verwend of zichzelf verwent met teveel lekkers en luxe.

Voorbeelden: prinses Máxima en Zsa Zsa Gabor

Mars in het vierde huis

Bij jou thuis was het een heftig gedoe, met veel mannen in huis. Er werd thuis gewerkt en geruzied, voornamelijk door jouzelf. Misschien werk je nu nog aan huis. Is het niet voor je baan , dan wil je wel veel aan je huis vertimmeren. Want je gebruikt je energie vooral in huis….Of je hebt van huis uit veel energie. Je vindt jezelf een energiek mens.

Bette Midler is een goed voorbeeld hiervan. Ook Luciano Pavarotti heeft Mars in het vierde huis.

Jupiter in het vierde huis

Vroeger was het beter? Het was in ieder geval ruimer (financieel of letterlijk). Je herinneringen aan thuis zijn positief en je hebt vertrouwen in je ouders. Met wat slechte aspecten kan het wel eens uitgroeien tot een overdreven voorstelling van zaken! Een voordeel van de positie van Jupiter in het vierde huis is een verzorgde oude dag. Een nadeel van deze positie is dat je ouders je iets teveel kunnen hebben beschermd en verwend. Zo duurt het langer eer je zelfstandig wordt…Je vindt jezelf een ontwikkeld, tevreden mens.

Is Boogschutter je ascendant? Dan ontwikkel je je het liefst thuis of in eigen omgeving.

Edith Piaf had Jupiter in IV, zo ook Tom Jones, Pavarotti, Camilla Parker Bowles en Chuck Berry

Saturnus in het vierde huis

Vroeger was alles minder? Het was zeker krapper! Je herinnering aan vroeger zijn gekleurd door armoede, narigheid en frustraties. Zelfs met goede aspecten hangt er nog een zuinig geurtje aan je jeugdherinnneringen. Zelfs als je ouders welgesteld waren ben je nog kort gehouden met geld of door strakke opvoedingsregels. Het resultaat is dat je jezelf ziet als een verantwoordelijk mens.

Met Steenbok ascendant en deze positie ben je geneigd het net zo zuinig aan te doen als vroeger bij moeders thuis.

Tom Jones heeft Saturnus in IV en Steenbok ascendant. Bette Midler heeft Saturnus in IV in de horoscoop, zo ook Marilyn Monroe en Escriva de Balaguer. Hij heeft Zon, Maan en Saturnus in vier en had een armoedige jeugd

Uranus in het vierde huis

Jij bent de rebel geweest thuis en jouw eigen gezin onderscheid zich compleet van dat van je ouders vroeger. Je wilt een modern gezin met onafhankelijke gezinsleden en liefst in een moderne, internationale en stadse omgeving. Is dat niet mogelijk, dan richt je je huis in naar de nieuwste mode of met de nieuwste apparatuur om maar te laten weten dat je onafhankelijk bent en vrij om je eigen zin te doen. Tja, dan krijg je natuurlijk wel eens te maken met opstandige familieleden. Maar de vraag is of je je daarvan veel aantrekt. Je vindt jezelf een bijzonder mens.

Frank Sinatra had Uranus in IV. Stefi Graf heeft ook Uranus in het vierde huis.

Neptunus in het vierde huis

De dromer van het huisgezin van vroeger kan met slechte aspectering de teleurgestelde in de familie van nu zijn. Op de een of andere manier stelt het familieleven en het gezinsleven teleur. Er is altijd wat en je hebt geheimen voor je familie of zij houden jou onwetend. Het is allemaal wat vaag. Verslaving kan een erfelijke kwaal zijn. Neptunus in het vierde huis kan idealisme, geloof maar ook alcoholisme in jouw jeugd tot een item maken. Je ziet jezelf als idealist of als ….slachtoffer.

Heb je Vissen ascendant? Pas dan op voor een isolement door je in huis terug te trekken.

Voorbeeld: Billy Graham, Nicki Lauda, Rob Scholte

Pluto in het vierde huis

Thuis had je het moeilijk en het hebben van een eigen gezin is een grote uitdaging. Een herinnering aan het verleden kan een obsessie voor je vormen. Mogelijk was een van de ouders bijzonder tiranniek. In ieder geval ben je zelf thuis – of in je eigen land, omgeving - dominant. Je vindt jezelf deskundig en invloedrijk.

Met Schorpioen ascendant kun je je ontwikkelen tot een huistiran. In ieder geval wil je invloed uitoefenen op de mensen in je naaste omgeving.

Voorbeelden: koningin Beatrix heeft Pluto in IV (equal house), zo ook Joseph Stalin, Cliff Richard , Bette Midler, Liza Minelli en John Lennon

Terug naar boven


 

VIJFDE HUIS

Het vijfde huis is het huis van de kinderen, het spel, de verloving, de omgang met de andere sexe, de hobbies en de liefhebberijen, maar ook het huis dat aangeeft hoe je zelf leiding geeft. Het is het huis van de (pro)creativiteit, van scheppingskracht.

Veel planeten in het vijfde huis hebben legt het accent in je leven op kinderen, liefhebberijen, feesten en hobbies. Donna Summer heeft Zon, Maan, Mercurius, Mars en Jupiter in dit huis in het teken Steenbok. Prinses Máxima heeft Zon, Mercurius en Saturnus in het vijfde huis.

Zon in het vijfde huis

Met de Zon in het vijfde huis ben je als leider degene om wie alles draait. Je vindt het leuk om de baas zijn, ook over de kinderen. Kinderen zijn voor jou een expressie van je creatief vermogen. Het leven kan voor jou één groot feest zijn, maar je speelt aan de andere kant vaak met je gezondheid en ….je leven.

Voorbeelden:

Giscard d’Estaing (Zon, Mercurius, Venus en Jupiter in het vijfde huis), J.W. Jones (sekteleider)

Maan in het vijfde huis

Dit lijkt mij een goede positie voor het toneel. De maan staat in het huis van de kinderen niet goed geplaatst en dat zou je eigenlijk wel verwachten van de maan. Het vijfde huis is echter een speelterrein, een feestje. En daar past een zorgzame en bezorgde maan niet. Je bent met deze positie soms erg persoonlijk betrokken bij je kinderen en hangt aan je geliefde. Maar dat hangt dus ook een beetje af van het teken van de maan . Met moeilijke aspecten kun je de andere kant van die maan gaat laten zien in dit huis. Bijvoorbeeld de behoefte aan aandacht van de andere sexe of een liefhebberij die meer en meer een manie wordt. Of het moederschap of vruchtbaarheid staan centraal in je leven (als je een vrouw bent, uiteraard).

Voorbeelden: Linda Lovelace (pornoster), Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Joke de Kruijff, Chuck Berry, Rob Scholte, John Updike, Soraya van Persie

Mercurius in het vijfde huis

Je hoopt wel op intelligente kinderen met deze positie, zodat je met ze kunt schaken of dammen. Jouw hobby heeft met denkwwerk te maken.

Voorbeelden: Craig Russel, Ton Sijbrands

Venus in het vijfde huis

Een mooie aanwijzing voor kunst of iets kunstzinnigs als liefhebberij of plezier hebben van mooie en luxe dingen in het leven. Je houdt van kinderen en contact met de andere sexe geeft je veel genoegen. Het is duidelijk dat moeilijke aspecten op Venus in het vijfde huis je liefdeleven op een onaangename manier in het middelpunt doet terechtkomen. Met deze positie ontvang je gunsten van de andere sexe.

Voorbeelden: Bruce Springsteen, Craig Russel, Udo Jürgens, Rod Stewart, Prince William

Mars in het vijfde huis

Prins Charles, Martin Simek en Hugh Hefner hebben iets gemeen. Alle drie hebben zowel Mars als Jupiter in het vijfde huis staan. Iemand noemde dit het teken van ‘grote playboy’.

Als je Mars in het vijde huis hebt heb je plezier in je werk of kost je hobby je veel energie en werk. Misschien sport je? Als er moeilijke aspecten aan te pas komen wordt Mars een driftig en hartstochtelijk speler, misschien een gokker.

Peter Niehenke (Duits astroloog) moet het doen met Mars in vijf, net als Escriva de Balaguer (oprichter Opus Dei), Bart de Graaf en Prince

Charles Manson heeft Mars en Neptunus in vijf, net als Carl Sagan.

Jupiter in het vijfde huis

Jij groeit door je hobby en door de omgang met kinderen en de andere sexe. Aan de andere kant wijst Jupiter op veel en op meer en dat is wat je wilt.

Voorbeelden: Peter Sellers, Ton Sijbrands, Arnold Schwarzenegger, Ron Brandsteder, John Updike, Derek de Lint, Craig Russel, Erich von Däniken, Mia Farrow (samen met Neptunus, Jupiter/Neptunus kan wijzen op acteertalent, zeker in het vijfde huis!)

Saturnus in het vijfde huis

De planeet van remming, verantwoordelijkheid en afstand in het huis van de omgang met de andere sexe en van de kindervreugd kan niet anders dan een domper op de feestvreu;gde zetten. Zelfs met goede aspecten wijst deze positie op ernst en voorzichtigheid. Kortom: je neemt het spel zeer serieus. Uit angst om te worden afgewezen ben je wat schuw.

Veel voorbeelden: Christina Onassis, Miguel Indurrain, Jerry Lewis, Ulrike Meinhof, Pierre Kartner, Carlo Boszhard, Rob Scholte

Uranus in het vijfde huis

Onafhankelijk blijven van de andere sexe, dat is je wens met deze positie van Uranus. Je demonstreert die onafhankelijkheid vooral in je liefhebberijen, dus is het zelfdzaam als jij en je liefdespartner die delen. Mogelijk is in jouw puberteit iets onverwachts en schokkends gebeurd dat je (met afflictie) een verkeerd beeld van de andere sexe heeft gegeven.

Voorbeelden: Chuck Berry, Elvis Presley, Dalai Lama, Tom Selleck, Margareth Thatcher

Neptunus in het vijfde huis

Neptunus is de planeet van illusies. In het vijfde huis houdt creativiteit verband met illusies (zoals film, theater en poppenkast maar ook muziek). Deze positie kan erop wijzen dat er illusies of teleurstellingen kunnen zijn in verband met kinderen. Je hebt de neiging kinderen te idealiseren en (soms teveel) de hemel inprijzen. Aan de andere kant kan het wijzen op artistieke, erg in zichzelf gekeerde, of dromerige kinderen. Alleen als Neptunus erg zwaar is geafflicteerd en bij de cusp staat, met daarbij een horoscoop die aanwijzingen geeft voor niet gecontroleerde drift, dan kan Neptunus wijzen op nare situaties in verband met kinderen. 

Voorbeeld: Charles Manson, Udo Jürgens, Mia Farrow

Pluto in het vijfde huis

Een fanaat op het gebied van de hobbies? Zodra je een liefhebberij hebt stort je je erop en laat je niet meer los en weet je er alles van. Helaas gaat het soms ook zo met kinderen en geliefde. De kinderen of de lover obsedeert je dan. Met moeilijke aspecten kun je wel erg stevig de baas willen zijn of heb je problemen met het krijgen van kinderen.

Voorbeelden: Annemarie Jorritsma, Gerard Cox

Terug naar boven


 

ZESDE HUIS

Het zesde huis is het huis van de dienstverlening, het dagelijks werk en de ziekten. Waarom deze combinatie? Misschien heeft ondergeschikt zijn negatief effect?

 Zon in het zesde huis

Als alles draait om je gezondheid en je werk of taken moet de Zon wel een goede aspectering hebben om in dit huis goed te staan. In dát geval is het je eigen vrije wil om in de dienstverlening of in de gezondheidszorg werkzaam te zijn, bijvoorbeeld. Over het algemeen ben je een kei in details.

Andy Warhol, Baghwan Rajneesh, Erich Fromm, Umberto Eco zijn allen voorbeelden van mensen met Zon in VI.

Maan in het zesde huis

Je bent een zorgzaam en ervaren type op je werk en hebt eigenlijk altijd werk nodig. Je kunt niet zonder de gedachte dat ze je op je werk niet kunnen missen. Let wel een beetje op je maag en darmen, vooral ook letten op wat je eet en je dieet. Emoties hebben veel invloed op je 'welbevinden'.

Hugh Hefner en Anouk Aimee hebben de Maan in het zesde huis

Mercurius in het zesde hius

Je bent een perfectionist en iemand die soms te veel op de kleintjes (de details) let. Of het komt in jouw werk juist op de details aan.

Voorbeelden zijn Pierre Kartner en Danny de Munk: Mercurius in VI

Venus in het zesde huis

Het gemak dient de mens en jij dient het gemak. Je houdt van je werk, maar niet van vuile handen maken. Je hoopt daarom op leuk en aangenaam werk. Misschien moet je wat minder zoetigheid eten.

Hugh Hefner en voormalig minister Els Borst delen deze positie.

Mars in het zesde huis

Als je het gevit kan beperken kun je met deze positie mooi werk verrichten. Werken met apparaten en gereedschappen hoort bij Mars in zes, maar zie: Omar Shariff heeft deze positie ook. Je mannelijke kwaliteiten inzetten is dus een andere optie.

Jupiter in het zesde huis

Dit is een aanwijzing voor werk dat met genezen of lesgeven te maken heeft. Een goede positie voor coaches (of aan de voorbeelden te zien: van vrouwen die hun man steunen)

Tipper Gore heeft Jupiter in het zesde huis, net als Hillary Clinton (zeer waarschijnlijk). Ook Carlos Santana heeft Jupiter in zes.

Saturnus in het zesde huis

Je werk serieus nemen en andersom: serieus werk hebben. Het werk kan zwaar zijn en saai maar je doet braaf je plicht. Depressie kan het gevolg zijn van vreugdeloos werken. Je neemt ook gezondheid en ziekten serieus. Dit is een positie voor iemand die nauwkeurig of verantwoordelijk moet zijn.

Voorbeelden: Miles Davis, Pim Jacobs, Ien Dalis, Anouk Aimee, Julie Andrews, Umberto Eco, Johan Friso Sat in VI

Uranus in het zesde huis

Je werkt het liefst onafhankelijk en wilt op je werk vrij zijn om het op jouw eigen manier te doen. Voor ondergeschikte ben je eigenlijk (te) rebels. Misschien heb je een bijzonder beroep? Spanningen kunnen je ziek maken.

Jimmy Carter en Martin Gaus hebben Uranus in VI

Neptunus in het zesde huis

Hier staat Neptunus uiterst zwak. Alleen met zeer goede aspecten kan er iets uitkomen van idealistisch werk, hulpverlening of vrijwilligerswerk (dat dan voor niets en met veel opofferingen wordt gedaan). Eigenaardige ziekten of ziekten die nog onbekend zijn horen bij Neptunus in het zesde huis. Een goede kant hiervan is mededogen met zieken. Een positieve uitwerking is werken voor de media. (Neptunus heeft met alles te maken dat onzichtbaar is, draadloos, van ver komt of niet echt is – zoals een televisiebeeld). Een andere optie: verslaafd zijn aan je werk. Let op dat je geen sloofje wordt.

Bart de Graaf had Neptunus in VI

Pluto in het zesde huis

De fanaat in het huis van het werk kan moeilijk ophouden en is geobsedeerd door het werk. Hier is de specialist bezig die deskundig te werk gaat en een autoriteit is op zijn of haar vakgebied. Een nadeel van deze positie is de kracht van ziekten die toeslaan. Ziekte of werk: het zijn uitdagingen voor Pluto in het zesde huis.

Koningin Elisabeth van Engeland heeft Pluto in het zesde huis net als Paul Newman. Paul Newman heeft Pluto in oppositie met Mercurius op de ascendant..

Terug naar boven