Prince en zijn horoscoop

Wie Astromarkt al enige tijd volgt of het artikel heeft gelezen over het duiden van een horoscoop kent (zie de link onderaan), die weet dat ik de orb van een aspect nauw neem. Een vierkant reken ik gewoonlijk niet als het een vierkant is buiten de 85-95 graden. Zo gaat het ook bij de horoscoop van de deze week overleden Prince.

Prince_at_Coachella

De geboortezon van Prince stond wijd oppositie Saturnus en wijd driehoek Jupiter, maar deze aspecten reken ik even niet mee waar het gaat om het vaststellen van iemand’s belangrijkste kenmerken. Voor mij is het een ‘roepende’ Zon. Dat is een zon zonder majeure (grote) aspecten zoals de driehoek of het vierkant. Zo’n ‘roepende zon’ wijst op iemand met als kenmerk: het hoe dan ook de aandacht willen trekken (als leider – van de band-, als ster of als baas). Prince was een ster in de ogen van zijn fans.

Nu hij is overleden komen er ook rare verhalen over zijn sexleven naar buiten, waarbij de trilogie Vijftig Tinten verbleekt. Een huis met martelruimtes, dominant gedrag waarbij je hem niet mocht aankijken, een ex die het bed uit werd getrapt en vervolgens tegengehouden toen ze weg wilde…Zelfs Sylvana Simons kwam op de proppen met een verdenking van het houden van gang bangs. Wat zie je daarvan als astroloog terug? Hier is de horoscooptekening (geboortehoroscoop met posities op zijn sterfdag en de progressies).

prince

 

In zijn horoscoop zie je een belangrijke Mars. Mars is de planeet van ondernemen, actie en seks. In zijn horoscoop is Mars belangrijk omdat het de planeet van oriëntatie is (d.i. de eerste buitenplaneet die voor de zon uit rijst). in het 5de huis van plezier en spel) inconjunct heer 1, Pluto. Mars staat bij hem ook inconjunct Neptunus, heer 5. De combinatie van Neptunus en Pluto wijst nogal eens op iets mysterieus of onduidelijks.

Je vindt een artikel over Mars inconjunct Pluto op deze site (zie de links onderaan) waar ‘machteloosheid’ (de geketende vuist) in naar voren komt. Impotentie hoort eveneens bij Mars-Pluto. Het schijnt dat Prince gekweld werd door zijn geringe lengte (1meter 58,5) en er lang mee is gepest. Toen hij schatrijk werd, werd hij machtig en voor veel vrouwen interessant. Hugh Hefner (de man van Playboy) heeft net als Prince Mars in 5 inconjunct Pluto.

Ik ben niet van plan huis-tuin-en, keukenpsycholoog te gaan spelen dus ik ga eens kijken wat er speelde op cruciale momenten in zijn leven en hoe zijn Astro ID eruit zag.

KORTE DUIDING

Met Zon ‘roepend’, Mars rijzend voor de Zon, de Maan op het IC en Pluto op het MC zie je een ondernemend type dat soms wat snobistisch de aandacht opeist (misschien als huistiran, vanwege de enorme behoeftes en verlangens). De Vuur-Aarde combinatie van de elementen wijst op creatief zijn.

De Maan in Vissen maakt een driehoek met Neptunus. Het MC maakt de verbinding met Venus (112.5 graad aspect) en dat is misschien wat mager. Ik vraag me dan ook af of de geboortetijd van 6:17 wel exact zo in het geboortecertificaat stond. De Maan in Vissen zie je ook bij Michael Jackson. Dat Venus een nauw vierkant met Uranus maakt geeft een sterk gevoel voor ritme aan (en voor liefdesperikelen, overigens). Het is een aspect dat je bij popartiesten vaker ziet. Einddispositor van het MC is Mercurius in Tweelingen, een mooi statement voor het gebruik van stem of pen in het beroep.

Met de Zon in Tweelingen, de Maan in Vissen en Ascendant Schorpioen heeft Prince een gecompliceerd en geheimhoudend karakter. (Zag je hoe gesloten zijn huis en studio eruit zien?).

Over de combinatie van Zon in Tweelingen met Ascendant Schorpioen vind je op Astromarkt:

De combinatie voor een intelligent onderzoeker, strateeg of wetenschapper met een sterke opinie. Jij bezit specialistische kennis en hebt diepgang. Een enkeling met deze combinatie leeft zich uit op sexueel gebied.

Hans Baumgartner (astroloog), Prince, Regiomontanus (astroloog en wiskundige), Horst Tappert (speelde ‘inspecteur Derrick’), Clint Eastwood 

Kijk eens hier (http://universal-tao-eproducts.com/mp/files/sun-moon_gemini-pisces.pdf ) naar de combinatie van Zon Tweelingen met Maan Vissen.

Het geheel van de horoscooptekening geeft aan dat het gaat om een gevoelig iemand met sterke geldingsdrang.

1996

Op de sterfdag van zijn zoontje (slechts paar dagen oud) stond transit Pluto quindeciel zijn geboortezon (1996). Dat is ‘astrologisch’ voor een sterke obsessie en een heftig drama. In de geboortehoroscoop staat Pluto quintiel de Zon (een aspect dat o.a. wijst op creatief overleven) en het parallel tussen Zon en Pluto laat zien dat dat quintiel belangrijk is. Je kunt bijvoorbeeld vindingrijk zijn in competitie of willen domineren op een creatieve manier. Daarna schijnt hij zich bekeerd te hebben tot Jehova’s getuige.

2016

Dit jaar had Pluto al eerder inconjunct de Zon gestaan. Het transit wijst op een periode van beproeving en levensgevaar. Op zijn sterfdag stond Neptunus inconjunct zijn progressief MC. Dat geeft zowel raadselachtigheid aan, als de kans op een overdosis drugs, alcohol of geneesmiddelen. Met Neptunus begint ook altijd het gemurmel en gefluister in de media. Ook hier op Astromarkt…

Tot volgende keer!

LINKS

http://www.astromarkt.nl/astrologie-leren-berekenen-html/duiden-van-een-horoscoop-html/ Hoe lees je een horoscoop? Je leert het op Astromarkt

http://www.dearbrutus.com/angularity.html De hoekposities volgens Brutus…Pluto op het MC is voor o.a. de snob…

http://www.astromarkt.nl/mars-in-aspect-met-pluto-html/ Mars in aspect met Pluto wijst op ‘de drang om te overwinnen’.

http://www.astromarkt.nl/aspecten-orbs-html/ongeaspecteerd/ Wanneer is een planeet ‘ongeaspecteerd’ of roepend’ en wat betekenen ze dan?

http://www.astromarkt.nl/declinaties-parallel-en-contraparallel/ Over declinaties, parallel en contraparallel

Astrologische interactie in de actualiteit

dancemacabre

Het is nu bijna 80 dagen geleden dat ik een nieuwe column publiceerde. Al die tijd doe ik een soort dance macabre, waarbij ik heen en weer geslingerd word door een groep specialisten met elk hun eigen mening op een cadans van toe-en afnemende pijn. Meer ga ik er niet over zeggen. Ik heb besloten om ‘gewoon’ door te gaan zolang als mijn falende lijf het kan. Er is weinig nodig voor online columns schrijven: internet toegang, een computer en een draaiende site. En wapperende handjes. Gelukkig hoef ik mijn weigerende onderstel niet te gebruiken voor Astromarkt! Bovendien levert de buitenwereld voldoende stof voor astrologen op. De interactie tussen horoscopen van mensen in het nieuws zijn veelzeggend. Soms zijn politieke of zakelijke geschillen duidelijk persoonlijk getint. Als je iemand niet mag, dan wordt de toon van het debat al snel schel en hoog.

PECHTOLD-WILDERS

Zojuist lees ik dat Alexander Pechtold’s speech bij zijn kandidatuur voor leider D66 onder andere weer eens verwees naar zijn aartsvijand Geert Wilders. Grappig dat zijn Saturnus oppositie de Zon van Wilders staat. Je kunt met zo’n aspect in synastrie trouwen, schijnt het. Maar ik zie duidelijk de kritiek (Saturnus) van Pechtold en de angst (Saturnus). Ik had ooit een chef met wie ik niet klikte. Helaas kwamen we elkaar in een volgende baan opnieuw tegen. Zo gaat het vaak met Saturnus: je komt er niet van los. Zijn Saturnus stond op mijn ascendant… Met Wilders en Pechtold is het geen ‘liefde”. De manen botsen, hun zonnen ook. Mars vierkant Mars garandeert doorlopend ‘aangebrand’ zijn en steeds weer strijd. We zullen de heren nog lang zien bekvechten.

MERKEL-ERDOGAN

Mevrouw Merkel roept veel vragen op de laatste maanden. Eerst nodigde ze migranten uit naar Duitsland te komen. Nu heeft zij Erdogan gesteund in zijn aanklacht tegen een Duitse komiek die grove grappen maakte over de man die zelfs kinderen aanklaagt als ze zwart op wit laten blijken geen fan van hem te zijn*). Zijn Jupiter staat op haar Descendant en dat is voor elke relatie een pluspunt. Zijn Neptunus maakt een vierkant met haar Zon en dat maakt elke relatie onduidelijk**). De pluspuntjes minus de minpuntjes maken het saldo 0. Transit Saturnus op haar Ascendant (en tegenover Erdogan’s Jupiter) geeft aan dat haar de nodige kritiek ten deel valt. Met Saturnus op de Ascendant valt steun weg. Frau Merkel ziet straks ook Uranus oppositie MC. Het maakt haar positie heikel. Die van Erdogan is ook al niet stabiel.

erdogan

Geboortehoroscoop, transits en progressies van Recep Tayip Erdogan

Transit Uranus op zijn progressieve Ascendant: dat belooft turbulente relaties. Progressieve zon inconjunct Mars: je verliest iets al strijdend. En dan is nog dat aspect van Saturnus met de progressieve Maan dat ik herken: het voelt niet goed. Eigenlijk is de komiek nog het best af: zijn progressieve zon maakt een aspect met Jupiter (steun krijgen!).

MAXIMA

Over Duitsland gesproken:

Onze Máxima kreeg afgelopen week kritiek op haar mantel, die versierd was met wat wel erg op hakenkruisen leek. Neptunus staat oppositie haar MC (negatieve pers) en de progressieve zon maakt een vierkant met Uranus. Ik verwacht dan ook nog meer ophef over haar.

Neptunus gaat over iets onduidelijks of onbedoelds. Saturnus is meer concreet iets wat je zwaar wordt aangerekend. Zo kreeg George Bush Saturnus op de Ascendant toen hij het dagen liet afweten tijdens de ramp in New Orleans (Katrina). Neptunus valt meer in de categorie ‘roddel en achterklap’. Het effect van een aspect met Neptunus kan gemeen heftig zijn.

Bij alles wat astrologie laat zien, blijft gelden dat dezelfde horoscoop bij ieder ander een andere duiding behoeft, afhankelijk van je positie, geslacht en genen, ingekleurd door je situatie en omstandigheden. Verander en verbeter je situatie, en je verandert en verbetert de duiding van je horoscoop? In het algemeen gaat dat op, maar sommige zaken vallen niet te veranderen. Sommige dingen kun je niet zien aankomen of ‘onderscheppen’. Ze horen bij het onverklaarbare ‘noodlot’ dat je helaas moet accepteren.

Tot volgende keer…

*) De Chiron van de komiek (23 februari 1981 Bremen) oppositie het MC van Erdogan: pijn aan zijn reputatie.

**) Ook de Neptunus van Jan Bohmermann botst met de Zon Uranus en Neptunus van Frau Merkel. Ze zal zowel Jan als Recep teleurstellen, lijkt het…

Uiteindelijk dans je met Neptunus een dans met het risico op misstappen…

LEES OOK

http://astropost.blogspot.nl/2015/11/europe-angela-merkel-and-uranus-neptune.html

Chiron met Mars en Pluto: AU!

Carnaval_environ_1900Volgende week breekt het Carnaval los. Ik vind het altijd leuk om dan in Limburg te zijn (liefst ook op zondag bij de optocht in Maastricht) en mee te hopsen op de geluiden van de “zate hermeniekes”. Dat hopsen kan ik nu wel vergeten. Ik heb in de afgelopen drie maanden een aldoor beperkter actieradius gekregen en verblijf sinds een paar weken voornamelijk in de woonkamer thuis, met hulpmiddelen en pijnstillers.

Ik heb een lange lijst met transits en progressies die bij het ‘niet kunnen hopsen’ horen*), maar ik wil in deze column vooral het aspect met transit Chiron benadrukken. Chiron is het symbool van de gewonde genezer en van de pijnlijke realisaties. Chiron staat nu in de 19de graad van Vissen en maakt vanuit mijn eerste huis een aspect met mijn progressieve horoscoop. Daarin staat Mars inconjunct Pluto (het machteloze aspect). Chiron staat conjunct mijn progressieve Mars en inconjunct progressieve Pluto. Chiron en Mars naderen ook nog eens een vierkant met mijn geboortezon.

Chiron is het symbool van het ‘moeten helen’, maar om iets te helen moet er eerst iets stuk zijn. Je zou het ook andersom kunnen lezen: een waarschuwing voor ‘kapot maken’ door helers. Ik heb dan ook tegenstrijdige adviezen en diagnoses gekregen en wacht nu op de uitslag van een MRI.

Ik ben getrouwd. Wat mij gebeurt heeft effect op mijn man. Dat is te zien. De progressieve zon van mijn man doet mee: deze is conjunct mijn geboortezon en dus ook vierkant transit Chiron. Even schematisch:

Ik Progr Mars 19 Vissen Progr Pluto 19 Leeuw Geboortezon +MC 20 Boogschutter Transit Chiron 19 Vissen
Hij Progr Mars 11 Steenbok (vierkant rx Zon) Progr Mercurius 19 Boogschutter Progr Zon 20 Boogschutter

We zitten in hetzelfde schuitje.

Ik had iets dergelijks met mijn zus, voordat zij overleed (en dat bedoel ik niet zo pessimistisch als het lijkt). Haar progressieve zon stond toen conjunct mijn geboortezon. Allebei hadden we een transit van Pluto te verwachten met dat punt. Als je progressieve zon conjunct de zon van iemand anders komt, kom je elkaar nader en gaan jullie leefwijzen meer van elkaar afhangen. Uiteraard maakte haar ziekte veel indruk op mij, toen, en is het voor een echtgenoot niet prettig om werkeloos te moeten toezien als je vrouw pijn heeft.

800px-Sint-Servaasbrug_MaastrichtMaandag hoor ik hopelijk wat er mis is (en hoe het overgaat). Maar, als de experts het niet goed weten, tot wie moet je je dan wenden? Toevallig blijkt de kapel van Sint Servatius in Maastricht te huizen. Daar moet je zijn voor als een lichaamsonderdeel het niet doet. Zijn beeld staat op de Sint Servaasbrug. Dat komt dan goed uit dat het toch carnaval wordt!

NB De transits van Chiron zijn volgens mij geen goed voorteken. Meestal is er gelukkig meer dan 1 enkel transit in het spel als je echt iets onder de leden hebt. In mijn geval is dat dan ook zo*). Mars inconjunct Pluto geeft al aan dat er teveel kracht is gezet(een blessure of zoiets…). Ik hoor het nog, binnenkort. Jullie ook!

Voor meer over Chiron:

http://www.astromarkt.nl/chiron-astrologie-html/

http://www.astromarkt.nl/zon-chiron-html/

http://www.astromarkt.nl/mars-in-aspect-met-pluto-html/

Voor meer over Maastricht’s carnaval:

http://www.missmurphy.nl/2015/02/carnaval/

http://www.mestreechtersteerke.nl/pagmooswief.htm

Een oude godin die op het Maastrichtse Mooswief lijkt is Befana: https://journeyingtothegoddess.wordpress.com/2012/01/05/befana/ In Italie is zij een goede heks die giften brengt met Kerst.

Het plaatje hierboven is van een carnavalsfeestje in 1900. In het midden zie je Sint Servaes.

*) Er zijn nog minstens 6 aspecten tegelijk bezig.

Liefde in je horoscoop

loveEr schijnt een droeve maandag op komst te zijn: Blue Monday. Nu hebben wij ook de uitdrukking ‘Blauwe maandag’ maar die heeft meer betrekking op een tijdsduur (kort). Laten we hopen dat de depressie die je hoort te hebben met Blue Monday ook van korte duur is. Er is al genoeg om depri van te worden, toch? Het kan ook deprimerend zijn om je horoscoop te lezen als je verliefd bent. Niet leuk, als je pas in de wolken bent en dan leest dat transit Neptunus op je Venus je straks de mist in kan sturen. Ook niet leuk, als je vlindert en je ziet dat transit Uranus vierkant Venus de toekomst voor jullie beiden heikel maakt. Het is al helemaal niet prettig als Pluto op je ascendant problemen met relaties aangeeft, terwijl je net met progressieve Maan driehoek Venus verliefd bent geworden. Juist als iemand verliefd is of de relatie wankelt, dan wendt men zich tot astrologie (en I-Tjing, Runen orakels en andere orakels, tarotlegging en dobbelsteen gooien). Iemand die handlijnen las wilde dat voor mij eens niet doen, omdat (zo zei ze) ‘gelukkige mensen niet in de toekomst moeten kijken’. Dat is wijs, want als je gelukkig bent, dan kan het hooguit zo blijven. Als je ongelukkig bent, dan heb je nog hoop.

Hoe het je in de liefde vergaat, heeft behalve met je horoscoop ook te maken met je cultuur, je leefomgeving, je positie en leeftijd. Als middelbare vrouw met een handicap (en dan niet bij golf) zonder veel geld en schoonheid wordt het moeilijk om Mister Right te ontmoeten, zou je denken. Ik heb meermalen het tegendeel gezien. Mooie zelfstandige vrouwen die (misschien uit kieskeurigheid) alleen bleven en vrouwen waar geen man nog eens naar omkijkt, die binnen korte tijd na scheiding of overlijden van de echtgenoot al weer aan de arm van een nieuwe man hingen. Die nieuwe man had dan zijn punten tégen, maar de gedachte alleen te moeten blijven was huiveringwekkend genoeg om zich in een relatie te storten, welke dan ook. Rijke mannen worden vaker ‘belaagd’ door mooie vrouwen en zijn vanzelf een risico voor de duur van de relatie. Ook mooie vrouwen worden bedrogen en ook mooie vrouwen kunnen liefdesverdriet ervaren. Denk aan het liefdesleven van Brigitte Bardot. Hier zie je haar horoscoop. Ze is nu voor de vierde keer (en al meer dan 10 jaar) met een 7 jaar jongere man getrouwd.

astro_245gw_4045_brigitte_bardot_adb_2016117.41980.7080

Ze heeft Zon half vierkant Mars met Mars in oppositie met Saturnus en Venus inconjunct Saturnus. Tweelingen, een zogenaamd dubbelteken dat ook staat voor ‘jong’, staat op de cusp van het 7de huis als aanwijzingen voor problemen. Ze trouwde liefst 3 keer. Met de dispositoren van 1 en 7 (t.w. Mercurius en Jupiter) in samenstand, zul je toch willen samenleven met een partner en voor een Weegschaal is alleen blijven niet echt een optie. Cliff Richard is een Weegschaal en hoewel hij zich als kieskeurige vrijgezel deed voorkomen, had hij al die jaren wel degelijk een partner.

De wereld van de liefde is een ‘battlefield’… (http://www.lyricsfreak.com/p/pat+benatar/love+is+a+battlefield_20104793.html*)

Pat_Benatar_Love_is_a_Battlefield

Je zou het ook een clash van de planeten kunnen noemen.

Liefde is niet alleen Venus (leuk, sympathie, liefde) of Mars (seks). Een relatie gaat ook over onderling communiceren (Mercurius), elkaars gewoonten accepteren of je aanpassen (Maan), en vooral ook over wie je echt bent (Zon). Het midpunt Zon/Maan laat iets zien van je motivatie en is het kruispunt van levenswijze en gewoonten dat in het gezinsleven samenkomt. Elk aspect en elke positie van al die punten in de horoscoop, plus de as ascendant-descendant en posities in de relatie-huizen 3, 5, 7 en 11.

Sommige posities zijn heikel. In het artikel over het huwelijk staan een aantal aspecten en posities genoemd die het volhouden van relaties bemoeilijken. Dat wil niet zeggen dat er geen enkele relatie ooit zal lukken. Sommige relaties blijven gewoon levenslang moeilijk. En…al doende leert men (soms)…als je genoeg geduld hebt (en weinig Uranus:).

Horoscopen kennen net zoveel nuances als mensen. De liefde gaat over alle aspecten in de horoscoop en alle posities en planeten zijn erbij betrokken. Had ik Saturnus (van zaken) al genoemd en Pluto (van geld) of Neptunus (van soms valse romantiek)? Ook zij doen mee om van elke relatie een lange lijst van plussen en minnen te maken. Vandaag staat Venus in Boogschutter vierkant Jupiter, symbool voor heel leuk, veel lekkers en gezellig samenzijn. Fijne zondag!

Tip: kijk voor je studie astrologie eens bij de links hieronder naar voorbeelden op deze site en op mijn blog Astrology&Love.

Tot volgende keer!

*)  NB Pat Benatar scheidde toen ze 29 was maar ze hertrouwde en bleef getrouwd. In haar horoscoop staat zon oppositie Uranus (1 van de moeilijke punten). Toen ze scheidde stond progressieve zon inconjunct Uranus. Ze heeft Venus conjunct Mars, samen sextiel Jupiter (de planeet die helpt:).

LINKS

Over Juno en de Ware http://www.astromarkt.nl/juno-huwelijk-horoscoop-html/

Over de liefde en sterrenbeeld: http://www.astromarkt.nl/liefde-en-sterrenbeeld-html/

Horoscoop van Sissi

Het wilde liefdesleven van Catharina de Grote http://www.astromarkt.nl/horoscooplezingen-html/horoscoop-van-catharina-de-grote-html/

Horoscoop Koningin Victoria

De dramatiek in het (liefdes)leven van Frida Kahlo http://www.astromarkt.nl/horoscooplezingen-html/horoscoop-frida-kahlo-html/

Over huwelijk en scheiding in je horoscoop: http://www.astromarkt.nl/relaties-en-horoscoop-html/huwelijk-scheiding-html/ 

Saturnus en einde relatie

 

De versteende reiziger

El_viaxeru_d'Urculo

Van de week las ik een waar woord op Twitter: de wereld van Twitter is niet de echte wereld. Gelukkig maar, want de wereld van Twitter is nogal zwart-wit. Je ziet er als eerste de misdaden en wantoestanden, maar daarnaast is er de Facebook-achtige kant van plaatjes van dieren (helaas vaak ook van misdaden tegen dieren). Maar is het daarom niet ‘de echte wereld’? Je vraagt je onderhand af waarom iemand nog naar het buitenland wil op vakantie. In Spanje wil Catalonië alweer weg. In Frankrijk is er de terreurdreiging, net als in België en Duitsland, Turkije, Egypte en Indonesië. Op sommige stations is het niet veilig, in de trein soms niet en dan zijn er nog ongelukken. Je zou als reiziger van minder ‘op slot’ springen. Het past wel bij Saturnus in Boogschutter en Mercurius Retrograde naast een zwakgeplaatste Jupiter.

Toch, er waren bij alle nare berichten van de afgelopen dagen (zoals over het overlijden van David Bowie en Alan Rickman) nog glimlachjes. Ik vond de commotie over Patricia Paaij die liet weten ooit het bed met Bowie te hebben gedeeld wel grappig, astrologisch bekeken.

astro_2gw_4115_david_bowie_adb.49976.30354Hierboven zie je zijn horoscoop met de transit op haar geboortedag eromheen. Zie je Mars vierkant Mars (vuur! en later strijd, meestal). Haar Zon vierkant zijn Zon staat voor een conflicterende aard.  Zon vierkant Zon maakt samenleven niet eenvoudig (2 sterren willen stralen) maar je ziet elkaar wel staan stralen. Er is nog wel meer aan de hand tussen die horoscopen. Mooi, voor een astroloog, is ook dat transit Uranus nu exact vierkant de Zon van La Paaij in Ram staat. Het is een transit dat voor controverse en ophef zorgt.

Op Facebook vertelde ik het al: tussen Diederik Samsom en Kadhija Arib is het ook Zon vierkant Zon (met een conflict met zijn Saturnus erbij, dat ook). Dat blijkt inderdaad niet gemakkelijk. De nieuwe kamervoorzitter keek nadrukkelijk naar Diederik Samsom toen ze zichzelf een lastpak noemde (en ze is van plan dat te blijven…). Er zijn mensen die erin slagen met Zon vierkant Zon bij elkaar te blijven. Dat lukt alleen als je zoveel mogelijk jezelf kunt zijn en je eigen leven kunt leiden en als er bindende factoren zijn (tip: Venus helpt!).

Lees er alles over op Astromarkt! http://www.astromarkt.nl/liefde-en-sterrenbeeld-html/passen-wij-bij-elkaar-html/

TRANSITS VAN DE PLANETEN DEZE WEEK

Venus staat komende week nog in Boogschutter te stralen. Boogschutter is het terrein van de reizen, van het buitenland en van de buitenlanders, de international. Met Saturnus in Boogschutter ziet de reiswereld zich echter beperkt in de keuzes van bestemmingen. Waar kun je nog heen zonder risico? Boogschutter is avontuurlijk van aard, maar Saturnus is de planeet van de voorzichtigheid en de verzekeringen.

Nu Mercurius retrograde staat is er des te meer ‘lezen van de kleine lettertjes’ nodig, zeggen ze. Van de week was er opnieuw een vertraagde internet levering bij mij aan huis. Dat gebeurt dus met een directe en een retrograde Mercurius, ofwel, altijd. Toch vind ik het opvallend dat de gebeurtenissen met Oudejaarsavond in Keulen pas naar buiten kwamen op de dag dat Mercurius retrograde ging (terugliep, voor het oog) om zo nog even terug te komen op de eerdere gebeurtenissen.

Maar goed, Venus helpt altijd (maar niet iedereen tegelijk en in dezelfde mate). Zo had de nieuwe kamervoorzitter Arib transit Venus sextiel haar Zon op de dag dat zij werd verkozen, maar de anderen kennelijk niet. Doe dus je voordeel met Venus als je een Boogschutter bent die geboren is in de laatste week (tussen 15 en 21 december) of tussen 15 en 21 augustus of als je een Ram bent die na 15 april is geboren. Misschien maakt de post je blij en krijg je eindelijk dat pakje (dat was mijn Venus conjunct Zon vandaag). Het hoeft niet groot te zijn. Geluk zit in kleine dingen, al was ik even blij geweest met dat half miljard van die loterij, uiteraard.

Saturnus beweegt in 2016 heen en weer tussen de 10de en 16de graad van Boogschutter, om precies te zijn tussen 249g47m en 255g21m, de graden van de jarigen in de eerste week van december. Saturnus conjunct Zon is vaak belastend op enig gebied en soms verandert je status of rangorde in de familie (ook ten goede). NB Kadhija Arib heeft nu transit Saturnus conjunct progressieve Zon (het wordt zwaar nu, maar het heeft wel status*). Met Saturnus is het vaak spitsroeden lopen op het gebied waar Saturnus zich bevindt in de radix, in de progressieve horoscoop of bij transit.

Ik schreef al eerder over Saturnus in Boogschutter: http://www.astromarkt.net/grote-lijnen-saturnus-in-boogschutter/ Mag ik er het plaatje van de versteende reiziger aan toevoegen en erbij zeggen dat het eigenlijk een ode is aan de reiziger, ook al beweegt er niets? Food for thought:)

*) Kadhija Arib heeft dit jaar ook meer dan eens transit Uranus vierkant haar Zon. We zullen haar dus nog wel eens in de krantenberichten tegenkomenJ. Dat geldt dan ook voor baas Samsom, want die heeft de Zon in dezelfde graad, maar dan in Kreeft (oppositie transit Uranus dit jaar).

LINKS ERBIJ

Transits duiden

Meer? Kijk ook eens in de inhoudsopgave of op Facebook!

 

 

Poe, pooh

R._John_Wright_Winnie_the_Pooh_BearZo aan het begin van het jaar ben ik altijd een beetje filosofischer ingesteld dan op andere momenten in het jaar. Dat duurt tot ik weer ontwaak uit mijn winterslaap en terugkeer op aarde. Dat gaat dit jaar langzamer dan anders, ook al omdat mijn ‘blessure’ verhindert dat ik ga shoppen of andere leuke dingen buiten de deur doe. Dat dat fysiek moeilijk is, zorgt ervoor dat ik meer lees- en kijkvoer consumeer dan anders. Ook dat gaat langzamer dan ooit. Ik ben (nog steeds) Stoner van John Williams aan het lezen. Het boek is bepaald geen pageturner! Het is knap van de auteur dat hij zoveel interessants kan zeggen over een saai leven. Eigenlijk verhaalt het boek vooral over de zinloosheid van het bestaan.

Op pagina 199 was ik er bijna aan toe om het boek niet verder te gaan lezen, toen ik op de volgende bladzijde zag dat iemand met potlood een sterretje had gezet bij een passage die helemaal spoorde met mijn beeld van het leven van Stoner. In die passage lees je dat hij tot de vaststelling was gekomen dat op lange termijn alle dingen, en ook het inzicht dat hem dit deed inzien, vergeefs en onbetekenend waren. Ergo, alles zou verdwijnen in een leegte waaraan ze niets veranderden.

Die passage in Stoner deed me  denken aan de jaren geleden gelezen ‘Tao van Pooh’. Het kleine beertje komt in het boekje tot het inzicht dat alles gaat zoals het gaat, wat je ook (vruchteloos) probeert om het te veranderen. Dit lijkt misschien een mooie gedachte voor iemand die zich met astrologie bezig houdt, maar ik heb er juist een kanttekening bij. Je ziet altijd dat de moeilijke transits en progressies moeilijker voor wie in een moeilijke situatie of positie zit.  Als je de situatie verbetert voor jezelf (of anderen), dan verbetert de betekenis van transits en progressies ook. Als je je situatie niet KUNT verbeteren, dan helpt het om er anders naar te kijken. Soms kun je ook dat niet.

Wat je om je heen ziet, dat hangt af van je focus, zegt men. Dat gaat alleen op voor kleine dingen, zoals jouw merk auto als je pas een nieuwe hebt of al die kinderwagens als je zwanger bent. (Tja, je kunt moeilijk een atoombom zien als de projectie van iemand’s gedachten op de grond). Je persoonlijke focus hangt af van je situatie en emoties. Simpel gezegd, dan….:)

In jouw horoscoop vind je je karakter (geboortehoroscoop) en je focus (je transits en progressies). Maar je kunt wel iets doen aan je beleving door de omgeving aan te passen. Je kunt niet de zon laten schijnen, maar je kunt wel een kaars aansteken. In een opgeruimd huis met de geur van appeltaart en bloemen is het beter toeven dan tussen rommel met het bleke flitsende licht van de TV. Je kunt je stemming veranderen door te luisteren naar de juiste muziek. En JIJ maakt uit welk nieuws je tot je neemt. Als je niets aan de wereld kan veranderen, en de wereld hindert je, verander dan je focus. Maar steek ook niet je kop in het zand (er moet altijd licht en lucht bij:).

Zo, terug op aarde. Ben je er nog? Waar focus jij op in 2016? De meeste zoekers naar sterrenbeeld-astrologie zoeken naar zinnen over de liefde. Het onderstaande is heel algemeen en alleen van toepassing als je helemaal focust op de liefde…

VENUS EN MERCURIUS KOMENDE WEEK

In de liefde zouden de november-Boogschutters, de Leeuwen van juli en de Rammen van maart nu Cupido aan hun zijde moeten hebben, maar tegelijk moeten oppassen voor bedrog, teleurstelling en de beruchte roze bril. Wat heeft een mens aan zo’n aspect-combinatie? Het beste lijkt me, dat zij veel romantische films gaan bekijken of mooie kunst.

Komende week gaat Mercurius retrograde (op dinsdag) en Jupiter ook (op vrijdag). Een retrograde Mercurius-Jupiter zou een stempel op reizen, handel, contacten en interacties kunnen zetten. Groot writers block KAN voorkomen. Maar, omdat midden in januari Mercurius driehoek Jupiter staat mag je op groei en vooruitgang hopen die echter pas op 6 februari alle kans krijgt. Wees niet bang voor Mercurius retrograde. Ik heb 3 weken moeten wachten op een pakje met Mercurius direct:). Vertragingen en kleine lettertjes zijn er hele jaar door.

Wie op 14,15 of 16 september is geboren OF op 11, 12 of 13 januari kan met Mercurius driehoek Jupiter flink vooruit. Het is een goed aspect voor studie, zakenreizen en het doen van grote aankopen (NA 2 februari!). Voor mensen die de liefde zoeken, is het OOK een goed aspect, omdat het de contacten verbetert en de kennissenkring doet groeien. Wie weet wat dat dan oplevert.

Filosofisch vraagje:

Zou het helpen om te focussen op de liefde, als een soort van placebo-effect, voor wie GEEN gunstige Venus in de horoscoop heeft? Kun je door veel romantiek toe te voegen aan je bestaan in de vorm van kaarsen, rozen, parfum, zoete films en zachte muziek (of voor mannen foto’s van mooie dames) in te ‘ademen’ je blikveld en stemming veranderen en ineens de ware zien aankomen? Heeft iemand hier ooit echt mee geëxperimenteerd,  is zulke ‘projectie’ alleen iets denkbeeldigs of werkt het alleen van binnen uit naar buiten toe? Misschien gaan de dingen echt wel gewoon zoals ze moeten gaan (behalve als je er een stokje voor steekt) en moet je met de stroom meegaan (dus wachten op de goede voortekenen in je horoscoop)…

Ach, poe pooh, ik filosofeer maar wat nu 2016 is begonnen en wens jou en de jouwen een jaar waarin alle mooie wensen en goede gedachten werkelijkheid worden. Beste wensen voor 2016!

LINKS

Je kunt mee filosoferen op de Facebookpagina van Astromarkt.

EXTERNE LINKS

https://www.goodreads.com/work/quotes/55188-the-tao-of-pooh

http://www.postscriptum.nl/boekbesprekingen/ruud/john-williams-stoner.html

 

 

Nieuwjaarshoroscoop 2016

Old_men_playing_chess_in_Isfahan

Het Astrologisch Nieuwjaar begint op of rond 21 maart, met de astronomische lente. De viering van de datum van het nieuwe kalenderjaar heeft weinig met astrologie te maken. Dat geldt voor meer hedendaagse feesten. Zo is het Kerstfeest het Winterfeest (het moment van de winterzonnewende op 21 december). Voor ons allemaal is het toch een belangrijk moment in het jaar. Het vuurwerk en de kurken knallen, de honden blaffen en de mensen wisselen goede wensen uit. We zetten een punt achter het oude jaar en beginnen met nieuwe moed. Het is altijd goed om even terug te kijken.

Astromarkt heeft afgelopen jaar min of meer noodgedwongen een nieuw uiterlijk gekregen en de artikelen en links zijn doorgelopen op ‘dubbels’ en fouten en zo nodig aangevuld of samengevoegd. Astromarkt zit nu ook op een ander adres op Facebook, omdat het van Facebook moest. Je vindt het op: https://www.facebook.com/astromarkt

Nostalgie hoort bij Oudejaar en daar hoort (vind ik) Richard Harris zijn schorre MacArthur’s Park bij  Je zult zien dat die schakende mannen van het lied en het plaatje ook verder in dit verhaal terugkomen…

Astrologische jaren tel je eigenlijk vanaf je verjaardag. Dan maak je een solaar. Maar we kijken allemaal uit naar 1 januari 2016, dus kijken we ook naar die horoscoop. Het is voor individuele personen slechts de horoscoop van het voorbijgaand moment (de transits). In het artikel over de Winterzonnewende (horoscoop van de winter van 2015/2016 en de prognoses van 2016: http://www.astromarkt.net/winterzonnewende-2015/ ) vind je links naar meer informatie over de transits van 2016 en de erbij betrokken verjaardags-data.

SATURNUS IN BOOGSCHUTTER 2016

Ik doe niet aan voorspellingen voor zonnetekens (sterrenbeelden), maar ik wijs wel even op Saturnus in Boogschutter, die het grootste deel van het jaar over de positie van de geboortezon in de horoscoop van mensen die geboren zijn tussen 1 en 9 december heen gaat (en terug en weer…). Ik ben zelf pas op 17 december 2016 aan de beurt. Mijn vorige transit Saturnus conjunct Zon ging samen met een verhuizing. Het was het eind van een periode in mijn leven (het leven aan de kustJ). Ik heb nu geen verhuisplannen. In januari 1958 had ik ook eens transit Saturnus conjunct Zon, maar vraag me niet wat er gebeurde. Het was in ieder geval geen verhuizing. Saturnus’ transits wijzen meer op wat je erbij voelt, dan op een specifieke gebeurtenis. Saturnus kan mooie dingen brengen (zekerheid, status, respect), maar ook ongeluk. Saturnus vierkant mijn Ascendant in 2015 heeft me een beetje gehandicapt achtergelaten. Saturnus staat in Boogschutter, dus ik werd getroffen door zweepslag op de heup en de pijnscheuten worden niet minder. Mijn bovenbeen weigert alle diensten! Natuurlijk kwam Saturnus niet alleen (inconjuncten met Mars van de spieren in de progressieve horsocoop). Rond 17 november (toen het ‘erin schoot’) was Mars conjunct mijn geboorte Saturnus. De pijnstillers helpen ook niet om columns mee te schrijven!

Dus geen zorg, vroege December-Boogschutters! Het KAN ook alleen een hogere hypotheek, zwaardere lasten en meer verantwoordelijkheden (bijvoorbeeld door ouderschap of zorg voor ouders) betekenen.Misschien komt er een eind of een afscheid, maar zo’n conjunctie belooft meestal ook een nieuw begin. Er zijn meerdere aspecten tegelijk nodig voor grote gebeurtenissen! Kijk naar je persoonlijke situatie en horoscoop en niet alleen naar het transit van Saturnus. En kijk ook eens naar wat er de vorige gebeurde toen Saturnus conjunct je zon kwam.

MERCURIUS RETROGRADE JANUARI 2016

Voor wie graag bezorgd is, wijs ik nog op Mercurius retrograde (6 tot 26 januari). Vooral in de VS maakt men zich daarover zorgen. Mercurius is het astrologisch symbool van transport en communicatie (woord, geschrift, zingend). In een retrograde tijd is er vertraging in de handel, moet op beloften en contracten worden teruggekomen en kun je op reis complicaties verwachten, zo gaat het verhaal. Ik heb die complicaties ook als Mercurius NIET retrograde isJ.

BEELDGRADEN

De Ascendant van de Nieuwjaarshoroscoop staat in de 30ste graad van Maagd. De laatste graad van Maagd heeft in de Beeldgids een obscure betekenis. Je ziet het plaatje van een doofstomme man die door middel van het dovenalfabet probeert iets over te brengen aan een man met een doek over zijn hoofd. Het lijkt het toppunt van non-communicatie. Ook de Maan staat in een graad van niet goed op elkaar afgestemd werk. Misschien lukt het velen weer niet om te bellen met Oud-en-Nieuw?:) of is er iets met internet?

Mercurius in de laatste graad van Steenbok heeft het beeld van een geheime conferentie en dat van een fluit spelende man in een vogelkooi met flonkerende ballen (als vuurwerk). De Rattenvanger van Hamelen, maar dan met vogeltjes. Vogeltjes horen bij Mercurius.

Het blijven raadselachtige zijpaden van astrologie, die beeldgraden. Ze combineren uitspraken van helderzienden met astrologische graden. Meer dan eens hebben planeten op deze graden gestaan. Alleen voor wie het moment van Nieuwjaar ziet als de horoscoop voor het gehele jaar 2016, gelden die beeldgraden voor het gehele jaar. NB Een horoscoop is altijd de combinatie van factoren afgezet tegen de (veranderende) situatie.

De 3de graad van Boogschutter, waar Venus (planeet van het plezier) in staat, heeft het over hemelse goedheid en barmhartigheid met als tweede beeld ‘Twee bezadigde mannen’ (ze roken pijp en spelen schaak). Ach, filosofeer er maar over. Ik ga uit van het geluk dat in goede wensen en kleine dingen zit.

OUT OF BOUNDS 2016

Kijk hier http://www.cafeastrology.com/outofboundstablesdates.html voor de data waarop planeten Out of Bounds zijn in 2016 (en andere jaren). Om te zien wat er dan KAN veranderen op het gebied van communicatie (Mercurius), smaak (Venus), energie (Mars) en gewoonte/cultuur (Maan) kun je het best kijken naar de vorige periodes in de geschiedenis en er een lange studie van makenJ. De OOB periodes zijn nog niet in kaart gebracht.

NIEUWJAARSHOROSCOOP

Hier is de horoscoop van het moment van Nieuwjaar met de Maan op de Ascendant voor het (ingehouden) emotionele moment. Het is een mooi plaatje, met de opkomende maan en Jupiter in het Oosten. Tussen Maan en Jupiter in staat de Maansknoop. De combinatie is bevorderlijk voor elk gezellig samenzijn…

nieuwjaar2016

24 NOVEMBER, 15 SEPTEMBER, 14 JANUARI en 13 MEI

Wat moet ik meer zeggen over de Nieuwjaarshoroscoop? Wie op 24 november is geboren heeft met Oud-en-Nieuw Venus op de Zon (een wensje komt uit). Wie op 15 september jarig is, heeft zelfs Jupiter op de Zon en begint opgewekt en tevreden aan 2016. Dat geldt eens te meer voor de jarig van 14 januari en 13 mei!

Voor de wereld:

Uranus en Pluto blijven ook in 2016 nog vierkant staan (al wordt het vierkant niet meer exact), zodat we opnieuw onrust, crisissituaties en onlusten kunnen verwachten. De horoscoop van Nederland staat er gelukkig redelijk goed voor (progressieve Ascendant driehoek Zon en sextiel transit Jupiter).

Verder hangt alles af van wat de mensen (jij, ik, maar vooral de mensen met macht en invloed) zullen ondernemen om te zorgen voor vooruitgang, vrede en veiligheid. We doen ons best door hoopvol te beginnen met een goede instelling en goede voornemens. Ik heb er dit jaar maar eentje: zo veel mogelijk (voorzichtiger) bewegen en doen, zodra het weer kan!

Ik wens jullie dan ook behalve een gelukkig jaar ook een beweeglijk en gevarieerd 2016 toe met een gezellige jaarwisseling.

PS de tekst van MacArthur’s Park is even onbegrijpelijk als die van Queens’ Bohemian en daarom juist zo poëtisch…http://www.metrolyrics.com/macarthur-park-lyrics-richard-harris.html

Kersthoroscoop 2015

Starry_Night_Over_the_Rhone

Kerst is vol symboliek. Er zit veel van die symboliek in de horoscoop van Kerstnacht. En voor sommigen wat kleine boodschapjes over plezierig samenzijn…

Kerst is ook een tweeslachtig feest. Aan de ene kant is het het aloude Winterfeest (met veel eten, lichtjes en vuur). Aan de andere kant is het voor de Christenen het feest van de geboorte van Christus en van de Kerstboodschap (nieuw leven, hoop). De kersthoroscoop van 2015, die geldig is voor West-Europa, haakt daarop aan. Kijk maar!

Kerst2015

Wijze uit het Oosten, hoop: Je ziet dat Jupiter (hoop, de wijze!) net opkomt in het oosten bij de nachtmis, met de bijna volle maan (symbool van de zwangere vrouw) voor ‘het licht’. Ook mooi is het quindeciel tussen Jupiter en Neptunus: een focus op het wonder, op geloven en op ‘bewondering’. Jupiter-Neptunus is het aspect van het ‘sprookje’ dat Kerstmis is.

Moedermaagd: De Ascendant staat in het astrologisch teken Maagd, samen met de Maansknoop en Jupiter als dispositor van het 4de huis (familie, moeder, gezin). De Maan staat bovenin, in volle glans. Ceres (een ander moedersymbool) maakt een biquintiel met Jupiter vanuit het 5de huis van de kinderen.

Ster en het licht: De ster is een van de symbolen van Kerst. De zon is een ster. De zon is het mooiste symbool in de Kersthoroscoop van 2015. Er worden geen aspecten (majeur of mineur) gemaakt binnen teken of orb met de planeten of de maan. Ik noem dat een ‘roepende’ zon. Dat is wat de zon extra glans geeft en wie op deze Kerstavond geboren wordt krijgt wat van die glans mee. Alles draait om het sterrenlicht in de 2de graad van het astrologisch teken Steenbok (een gotische kerk met drie glas-in-lood ramen, waarvan er een door de oorlog is beschadigd) en de 3de graad (een menselijke ziel die staat te springen om nieuwe ervaringen, zoekt belichaming). Het is een sfeerbeeld dat past bij een Anton Pieck KerstJ

Die stralende zon zie je indirect ook met Kerstnacht. Je kunt ook niet om de volle maan*) van Kerst heen! Op 25 december om exact 12:11 (voor ons niet zichtbaar, midden op de dag) is er volle maan in het astrologisch teken Kreeft. De volle maan zie je als een licht in de duisternis (als de bewolking het toelaat). Het komt niet vaak voor dat er met Kerstmis volle maan is!

Liefde: Venus is het symbool van liefde en sympathie dat in West-Europa niet zichtbaar is met Kerstnacht maar wel degelijk meedoet.

Voor wie slechts hoopt op plezier liefde deze kerst is het goed om te weten dat Venus biquintiel Uranus staat voor een creatieve manier om (weer) verliefd te worden of een avontuurtje te beleven. Ben je daar niet voor in de stemming, voeg dan gewoon iets spannends en lekkers toe aan je kerstmenu! Oh ja, Venus staat in het astrologisch teken Schorpioen. Dat is een sexy Venus, eentje die van de meer uitdagende kant van Vrolijk Kerstfeest houdt, met het accent op kwaliteit.

Romantiek is in de astrologie een combinatie van liefde en leuk + roze bril (Venus + Neptunus). Doe er wat Jupiter bij, en je ziet een sprookjeshuwelijk aankomen. Het zou nu kunnen: Venus/Jupiter anderhalf vierkant Neptunus (Venus sextiel Jupiter en 105 graden van Neptunus) maakt er een sprookjesdag van op 24 december. Het biquintiel met Uranus biedt mogelijkheden voor iets spannends en nieuws en … voor verliefd worden. Het hoeft niet per se allemaal ‘echt’ te zijn. Ook de kerstboom is vaak nep en toch vinden we hem mooi… Voor een romantisch en leuk feest met dito aankleding is het een puik aspect. Kerst is ook zo’n feest! Dat belooft wat!

Er springt bij al dat moois wel 1 klein mispuntje in het oog. Wie daarover niet wil lezen scrollt gewoon niet naar beneden. Deze Kersthoroscoop heeft dus net als alle horoscopen zijn minne puntjes, maar gelukkig nog veel meer moois. Ik noemde al Jupiter. Deze staat met de Noorder Maansknoop op de Ascendant. Dat belooft vooral positiviteit, hoop en sociaal samenzijn en verbeterde relaties (behalve met tante Eris dan).

BOODSCHAP VOOR JOUW EIGEN KERST

Maar, zo vraag je je vast af: hoe is mijn eigen Kerst? Natuurlijk kan geen enkele astrologie-site je dit vertellen. Het hangt af van je eigen horoscoop, je progressieve horoscoop en (niet in de laatste plaats) van je leeftijd, sociaal-economische situatie en gezondheid. Veel mensen voelen zich juist met Kerst extra alleen of arm. Het feest gaat dan aan hen voorbij. Het is niet overal ‘vrolijk’ natuurlijk. Ook zijn er mensen die geen Kerst vieren. De horoscoop van Kerst bevat meer dan alleen vrolijke boodschappen. Toch heeft de horoscoop van Kerst een boodschapje voor al de mensen met bepaalde verjaardagen. Het is immers gewoon een horoscoop met de huidige astrologische posities (de transits). Je kunt er aan zien of je je een beetje blijer voelt met de feestdagen of juist niet. Omdat het Kerst is en het gaat over romantiek, kijk ik (bijna) alleen naar de prettige boodschappen. Hier zie je ze:

 • Schorpioenen die geboren zijn op 16 of 17 november hebben met de Kerst Venus mee (en dat is fijn).
 • Nog prettiger dan voor de Schorpioen wordt het voor de Kreeft van 15 of 16 juli
 • De fijne Kerst geldt eveneens speciaal voor de Vissen van 13 en 14 maart.
 • NA de Kerstdagen profiteren de mensen die geboren zijn op 18-20 november , 17-19 juli en 15-17 maart van de goede fee Venus. Tip: niet te veel suiker!
 • “Niet te veel suikergoed” is ook het advies aan de geborenen op 15, 16 en 17 september, en op 15,16 en 17 december, 14 en 15 juni, 13 en 14 april (je kunt ook overdrijven!), en 13, 14 en 15 januari. Dat zijn meteen ook geboortedata van mensen die zeker tevreden op de Kerst zullen terugkijken, straks, ook al zijn ze een beetje op Santa Claus gaan lijken.
 • Neptunus staat in de 8ste graad van Vissen (Sabian symbol:‘Een meisje blaast op een signaalhoorn’). Wie op 26 februari is geboren zal deze december te maken kunnen krijgen met mysteries, romantiek, raadsels of schandalen. Romantiek heeft altijd twee kanten (die MET en zonder roze bril).
  Als jouw Venus in de 8ste graad van Vissen staat, pas dan op voor verleiding en verleiden, want wat je leuk vindt, hoeft niet echt te zijn.

Je eigen horoscoop heeft vast nog meer boodschappen voor je. Op Astromarkt kun je erover leren…

Mag ik jullie fijne kerstdagen toewensen met veel zon en maan en twinkelende sterretjes? Tot de column over Nieuwjaar…

LINKS EN LEESVOER

 • NB Ik zou bijna vergeten te vertellen dat Kerst voor velen de kenmerken heeft van het oeroude feest van de Winterzonnewende, waarna de dagen weer gaan lengen en er hoop is op een nieuwe lente. De horoscoop van de winterzonnewende zie je in de vorige column.
  http://www.astromarkt.net/winterzonnewende-2015/
 • Voor wie er geen genoeg van kan krijgen nogmaaals de link naar de voorspellingen per verjaardag op CafeAstrology
  http://www.cafeastrology.com/birthday/iftodayisyourbirthday.html Het zijn voorspellingen voor het jaar volgend op je verjaardag. Pas als je jarig bent staat er de prognose voor het komend jaar…
 • Het minpuntje in de Kersthoroscoop heet Eris. Het is een object dat de naam kreeg van een soort boze fee. Venus staat met Kerst exact inconjunct Eris. Dat is alleen leuk voor wie (overdreven veel) van opstoken houdt (en dan bedoel ik niet de open haard of de buitenbarbeque). Vergeet vooral niet om die ene jaloerse tante of concurrent uit te nodigen, of ze komt je feestje alsnog verpesten. Steek niemand de ogen uit met je cadeau’s en vermijd uitsloverij met het diner, dan komt alles goed. En houdt het zelf vrolijk. Je kunt misschien een voorbeeld nemen aan de hoofdrolspeler in de film Christmas Vacation (http://www.imdb.com/title/tt0097958/ )…Over Eris, de boze fee in het sprookje
 • http://www.astromarkt.nl/eris-astrologie-html/

 

Winterzonnewende 2015

Horoscoop van de winter van 2015 en prognoses 2016

266px-Erannis_defoliaria01Het is bijna de kortste dag geweest. Hoewel de winter niet bepaald is begonnen met de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, is het toch tijd voor de jaarlijkse winterzonnewende. De Zon staat op 22 december 2015 om 5:48 uur in de ochtend (schijnbaar) exact boven de Steenbokskeerkring (op het zuidelijk halfrond). Op Wikipedia leggen ze het je beter uit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnewende

Het punt heet KEERkring omdat het een keerpunt markeert. Het is het moment waarop het astrologisch teken van de zon Steenbok wordt. Van die dag af aan, lengen de dagen op het noordelijk halfrond. Wat de daglengte betreft kan het dan alleen maar beter worden. Het wordt lichter! Rond 21 maart staat de zon boven de evenaar en begint de lente. Dat is nog maar 3 maanden wachten! Intussen is het zo warm buiten, dat de vogels uit volle borst zingen, lentebloemen bloeien en de kranten melden dat er met Kerst wel eens vlinders zouden kunnen rondvliegen. Dat dat helemaal niet zo uitzonderlijk is, zie je aan het plaatje hierboven van de Grote Wintervlinder!

HOROSCOOP WINTERZONNEWENDE

winterzonnewende2015

Hierboven zie je de horoscoop van de winterzonnewende 2015, voor Nederland. Je ziet Jupiter sextiel Venus en Ascendant en dat is een prettige aspectcombinatie. Wil je een feestje of gaan trouwen? Kies dan voor de periode 20 december tot en met Kerst! Het kan nog net. Er is wel een kanttekening bij. Jupiter staat inconjunct Eris, dus waak voor overdrijving, uitsloverij en jaloezie. Onenigheid kan tot grote proporties uitgroeien, maar de diplomatie (Venus) biedt wellicht nog een uitweg. Vergeet alsjeblieft niet die boze tante uit te nodigen!:) Met Mars oppositie Eris is er nog steeds wereldwijde agressie, strijd en onenigheid … Wil je meer over Eris weten? Kijk dan bij het artikel met de titel ‘Met Eris is er ruzie’. http://www.astromarkt.nl/eris-astrologie-html/

De horoscoop van de winterzonnewende is niet de horoscoop van astrologisch nieuwjaar (dat is op 21 maart), maar meer een kwartaalbalans. Je zou voor elk sterrrenbeeld grofweg een horoscoop kunnen maken op basis van de horoscoop van de winterzonnewende. Je vindt dat niet zo op Astromarkt. Al heb ik toch prognoses voor sommige verjaardagen op deze site staan (zie de links, scroll naar beneden). Er zijn websites en kranten genoeg met ‘voorspellingen’, sommige niet eens geschreven door een astroloog. Een serieuzer benadering vind je op Cafe Astrology (Engelstalig) waar je nu per geboortedag teksten ziet MET aspecten tussen de planeten in de solaar en met toekomstige transits. Het is een uitgebreider ‘sterrenbeeld’-horoscoop dan gewoonlijk. Mijn advies: neem er een kijkje, maar houd voor ogen dat je eigen horoscoop met transits en progressies meer vertelt, ook als je je geboorteuur niet precies weet. Ik heb daar een voorbeeldje bij: Bennie Jolink van Normaal, geboren op 6 september 1946 in Hummelo.

Normaal_parkpop_25juni2006

AFSCHEID NORMAAL

Gisteren was het afscheidsconcert van Normaal. De mooie foto hierboven is gemaakt door M.M. Minderhoud (Bronvermelding : Wikipedia/Michiel1972)

Uranus stond al vierkant Pluto deze jaren. Dat hebben we gemerkt aan o.a. de gevolgen van de ‘Arabische lente’: het zijn spannende tijden. Als je zon daarop aanhaakte (met wat voor aspect ook), dan kon je een periode tegemoet zien die om sterke zenuwen vroeg om de soms dramatische veranderingen door te voeren (actief) of aan te kunnen (passief) ook al had je niet direct iets met die veranderingen op wereldniveau te maken.

Wie zoals Ben Jolink op 6 september 1946 werd geboren, werd geboren met een Uranus-Pluto contact: er was die dag een septiel tussen Uranus en Pluto, waarbij de zon semi sextiel de ‘roepende’ Pluto stond. Het was een periode van inspirerende veranderingen. Zo’n aspect in je horoscoop geeft behalve ideeën voor vernieuwing ook een grotere dan gemiddelde neiging tot impulsiviteit en opstandigheid met kans op drastische radicale veranderingen (zoals bij een arrestatie of een ongeluk). Gelukkig gaat het om een septiel (een aspect van inspiratie) en een semisextiel, relatief ‘zachte’ aspecten. Transits en progressies van Uranus en Pluto voor wie al zo’n verband heeft in de geboortehoroscoop. De kans op een sterke verandering neemt dan toe. Klopt!

Progressieve Zon van Ben Jolink staat inconjunct geboorte Uranus. Dat is een aspect van verandering met een verlies (of opgeven) erbij en kans op niet helemaal in balans zijn van de spanning en de zenuwen. Het aspect geeft een periode aan van ‘nieuwe manier van leven’ waarbij iets van de manier van leven verdwijnt.

Je ziet ook transit Uranus biquintiel progressieve Zon (op een creatieve manier je leven veranderen), precies NU.

Ook was er al vele maanden eerder een transit van Uranus met de zon om aan te geven dat er een verandering begon.

In de verjaardagshoroscoop 2015 van de zanger van de band zag je Zon biquintiel Uranus en driehoek Pluto (exact).

Vier keer is meer dan scheepsrecht:).

NB Alle mensen die jarig waren op 6 september hadden dit aspect in hun solaar*). Het is een van de tekenen van sterke spanning en verandering (lees maar in ‘De astrologie van veranderende tijden’: http://www.astromarkt.nl/transits-progressies-html/ )

Van Bennie Jolink is het geboorteuur niet bekend. Een solaar MET geboortetijd geeft meer accenten aan. We moeten het dus doen met het bovenstaande, maar je ziet dat er al veel wees op veranderingen.

Zie je die verandering ook in een ‘sterrenbeeld-horoscoop’? In de jaarvoorspelling op Cafe Astrology staat slechts 1 zinnetje dat de aandacht trekt i.v.m. het afscheid. Dat is niet verbazend, want het gaat om de verjaardagen van alle mensen die op 6 september jarig zijn, hoe oud ze ook werden en waar ze ook woonden en wat ze ook deden. In dat ene zinnetje staat dat het gemakkelijker dan anders is voor hem om zich te bevrijden van dat wat hem eerder tegenhield om achter datgene aan te gaan dat hij echt wilde in het leven. Ik heb hem in een interview horen zeggen dat hij graag meer tijd voor de kleinkinderen wilde. Maar, ik zie wel heel veel ‘creatieve samenwerking’ langskomen in de prognose… http://www.cafeastrology.com/birthday/september6_2015.html Tja, betekent een inconjunct van Uranus niet ook dat je niet snel en voorbarig moet zijn?

Een solaar MET geboortetijd geeft meer informatie. Zo zie je in de solaar van Barack Obama in 2016 direct Neptunus op het MC en Pholus op de Ascendant aangeven dat hij ‘verdwijnt’ uit zijn officiële functie en dat er een keerpunt aankomt in zijn situatie en relaties. Als je geen geboortetijd hebt dan heb je iets meer aan de transits en progressies dan aan een solaar.

Deze column ging eigenlijk over de horoscoop van de Winterzonnewende en de zon in de winter. Ik zou bijna vergeten te vermelden dat die zon aspectloos staat te schijnen in het tweede huis Placidus (althans in Nederland en België en Frankrijk), als heer of dispositor van het negende huis. Dat zou kunnen wijzen op opvallende inkomsten uit het buitenland, door de export of door mensen uit andere culturen. We gaan het zien! Misschien zien we ook zomervlinders deze week:).

Tot de 24ste! Of tot op Facebook (https://www.facebook.com/astromarkt/ )

*) NB Een solaarhoroscoop trek je voor het moment dat de zon in exact dezelfde graad, minuut en seconde staat als toen je werd geboren en voor de plaats waar je je verjaardag vierde (als je je geboortetijd en plaats kent). Het is de horoscoop van je exacte verjaardagsmoment en deze geldt tot de volgende verjaardag. Je solaar kun je gratis berekenen bij Astro.com.

LINKS

Wie zijn er nog meer jarig op 6 september? Check zelf of de prognoses kloppen.https://nl.wikipedia.org/wiki/6_september#Geboren

Transits van 2016 met prognoses: http://www.astromarkt.net/transits-2016/

Uranus en Pluto transits 2016

http://www.cafeastrology.com/birthday/iftodayisyourbirthday.html Voorspellingen voor het jaar volgend op je verjaardag

Huissystemen en huisheren

Full_houses_in_pokerEen boom opzetten: dat betekent een verhaaltje vertellen. Een kerstboom opzetten is dan een kerstverhaaltje vertellen. Maar hoewel vandaag in mijn huis de kerstboom zijn plekje in de hoek gaat krijgen, is het te vroeg voor een kerstverhaal. Toch kan ik de kerststal dan weer mooi associëren met het begrip ‘huis’ in de astrologie.

De cirkel van de horoscoop wordt opgedeeld in 12 tekens (niet corresponderend met de actuele sterrenbeelden!) en in 12 sectoren. Die verdeling in sectoren kan op verschillende manieren. Je kunt een huis 1/12-deel groot maken en beginnen vanaf de Ascendant (gelijke huissysteem) of de eerste graad van het teken van de Ascendant (heel-teken-huissysteem). Of je kunt vertrouwen op de calculaties van Koch (de meest recente), Placidus (de meest gebruikte), Porphyry, Campanus, Regulus, Morinus en minder bekende als Alcabitius, Vehlow en anderen. Als er zoveel verschillende manieren zijn om de cirkel op te delen in huizen, dan kan er ook geen DE manier zijn. Een complicatie bij het uitproberen van de systemen is, dat er ook al geen 100% overeenstemming is over de vraag welke planeet hoort bij welk teken. Je hebt de klassieke astrologie en de moderne astrologie. De klassiekers gebruiken alleen Zon, Maan (hoewel geen planeet!), Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus als ‘huisheer’. De modernen gebruiken Uranus (voor Waterman), Neptunus (voor Vissen) en Pluto (voor Schorpioen). De twijfelaars gebruiken bijvoorbeeld zowel Saturnus als Uranus voor Waterman. En ook is er geen eenheid als het gaat om de betekenis van de huizen. Ik heb op Astropost gekeken of het waar is dat de verbinding van het 2de of 11de huis met het 10de laat zien dat je rijk bent (wordt) en met het 12de huis verlies van bezit kan worden verwacht. Tegelijk heb ik gekeken of het systeem van hele-tekens of dat van Placidus de beste resultaten gaf. Daarvoor heb ik gekeken naar de horoscopen van Donald Trump, Oprah Winfrey, Bill Gates en anderen. Maar niet naar de horoscopen van jou en mij, de gewone mensen die soms dezelfde fraaie composities hebben als die van de rijken. Die laatste constatering leidt automatisch naar mijn steeds weer herhaalde waarschuwing dat resultaten moeten worden gezien in het licht van de totale horoscoop met medeneming van de omstandigheden (sociaal-economisch, wat is je geslacht, genetische kenmerken en cultuur). In Nederland worden we niet half zo arm of rijk als in de VS, bijvoorbeeld. En wie voor een dubbeltje wordt geboren, wordt zelden een kwartjeJ.

De uitkomst was dat Placidus het vaakst het 2de en 11de huis verbond met het 10de en het minst vaak met het 12de in de horoscopen van rijkaards. Maar die mooie positie van Placidus gaat alleen op als het 2de en 11de in verband met 10 inderdaad wijst op kans op welstand. Zie http://astropost.blogspot.nl/2015/12/wealth-in-chart-with-placidus-and-whole.html

Ik blijf huissystemen en huisheren wantrouwen. Is dat een wonder met heer I OF in 7, OF in 12, OF in 8 OF in 1? En met heer 2 OF in 12 OF in 11, OF in 10? Heer 1 in 12 of 7. Daar kan ik heel veel bomen over opzetten, maar nu even niet. Ik moet even assisteren bij de kerstboom!

PS Full house is het best!

Fijne week!

LINK

Huizen horoscoop duiden